Antioxidanter är nyckeln till en bättre hälsa

ANTIOXIDANTER! Oxidanter! Fria radikaler! Vad betyder alla dessa svåra ord som kommer från biologernas och emisternas laboratorier?

Vi behöver syre för att leva – det vet vi. Men när kroppens oxidationsprocesser förbrukar syre skapas samtidigt fria radikaler, och det är inte bra om det blir för många av dessa!
Om mängden radikaler blir för stor kan de orsaka skador på celler och vävnader. Det kan leda till immunsviktssjukdomar som ledgikt, hjärtbesvär och cancer.

Även om bildningen av fria radikaler i grunden är en naturlig process, kan ”yttre förhållanden” resultera i en farlig obalans i mängden fria radikaler i kroppen. Sådana förhållanden kan vara tobaksrök, luftföroreningar, UV-strålning, stress, alkohol och dålig kosthållning.

Vi behöver antioxidanter för att skydda kroppen mot överskottet av fria radikaler. Antioxidanterna fångar in och oskadliggör de fria radikalerna.

Vår främsta källa till antioxidanter är bär, frukt och grönsaker. Forskningen visar att en idealisk kosthållning ger oss ett tillskott av hela 200-250 mg antioxidanter varje dag (”5 om dagen”).
Många svenskar skulle må bra av ett dagligt extratillskott med antioxidanter.

I Norge uppskattar myndigheterna att 65 % ökning av intaget av frukt och grönt skulle kunna minska antalet cancerfall med så mycket som 4000 fall per år!

Bland världens alla olika bär, frukter och grönsaker är det faktiskt våra egna blåbär (Vaccinium myrtillus) som ligger i topp när det gäller innehållet av antioxidanter. Det är särskilt en grupp molekyler i bären som svarar för detta, de så kallade antocyanerna. Antocyaner är bärens naturliga färgämnen och de är effektiva antioxidanter.

Människan har i alla tider använt ämnen från bär, växter och frukter för att stärka sin hälsa. Inom folkmedicinen var blåbär känt för sina goda egenskaper. Bland annat användes de mycket mot förkylning och urinvägsinfektioner. Man menade även att bären hade en positiv effekt på och att de kunde lindra smärtor från ledgikt.

De senaste 20 åren har det genomförts en rad studier på området antioxidanter. Resultaten ligger väl i linje med de gamla kunskaperna. Dessutom visar undersökningarna att antioxidanterna har förebyggande verkan på hjärt- och kärlsjukdomar samt flera cancertyper. Blåbär är förstoppande och blåbär är väldigt bra för diabetiker.

Blåbär ligger i topp när det gäller de antioxiderande egenskaperna hos bär, frukt och grönsaker. Försök visar att de är upp till 12 gånger mer antioxiderande än vindruvor och upp till 20 gånger mer antioxiderande än vitaminer.
Källa: Eva Aronelius


Antocyaniner är antioxidanter

Växter som är röda och blå innehåller ofta färgämnen som hör till antocyaninerna. De är ofta särskilt rika i bär som bl.a. blåbär, vindruvor, tranbär, aroniabär, björnbär, körsbär, jordgubbar och svarta vinbär. Antioxiderande antocyaniner tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar.
Antocyanin är en grupp färgämnen som ger röda, orange, violetta och blå färger. De är en vanlig grupp färgämnen i växter och de är särskilt många i de växter som har intensiva färger. När antocyaniner förekommer i en växt finns också andra färglösa antioxiderande flavonoider vid sidan om antocyaninerna.

Fåglar och antocyanin

Varför växterna producerar anticyaniner kan variera. I bär finns förekommer ofta mycket antocyanin och de kan fylla en funktion genom att skydda de inre delarna av bladen och bären mot skador från UV-strålning i solljuset.
En teori är att de tydliga färgerna också fyller en funktion genom att göra dem synliga för fåglar, människor och andra djur som äter dem och sprider runt frön via tarvet. I blommor kan de färgglada färgerna hjälpa bin och andra pollinatorer med att lokalisera blommorna.

Antocyaniner och vår hälsa

Det finns studier som pekar på att antocyaniner kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Åtminstone en studie har också pekat på att de kanske kan förebygga typ-II diabetes och hjälpa personer med diabetes att ha blodsockret under kontroll. I den studien användes körsbär. Det är möjligt att de motverkar onödigt i åldrande i huden och andra delar av kroppen och skyddar nervsystemet. En hel del pekar på att antocyaniner verkar antiinflammatoriskt och kan skydda nervsystem och kärl.
Antocyaniner studeras mycket mot cancer. Med svarta hallon har försök skett på råttor och i provrör där viss effekt har gått att se. Forskare vid University of Pittsburgh såg 2007 att antocyaniner kunde döda mänskliga cancerceller utan att skada friska.

Infektioner och antocyaniner

Mest forskning finns kring bär och infektioner, där flera kliniska studier har gjorts. Särskilt har tranbärsjuice studerats och kan ha effekt mot urinvägsinfektion. Hjortron, jordgubbar och hallon hör också till de bär som har potent effekt.

Hur tas antocyaniner upp?

Större delen av de antocyaniner vi får i oss från maten bryts snabbt ner. I blodet är pH ganska högt (ca 7,4) medan antocyaniner är stabila vid lägre pH. Vilka delar av gruppen antocyaniner från kosten som når ut i kroppen är därför ännu ganska okänt. En del forsking har emellertid skett som pekar på att antocyaniner når organ och har en effekt. Några exempel är:
Grisar som fick blåbär dagligen under åtta veckor fick antocyaniner i alla organ.
Forskare i Finland gav patienter med hjärt- och kärlsjukdom en kost med blåbär och deras hälsa förbättrades.
Att äta blåbär eller röda druvor ökade antocyanin i plasma och antioxidativ kapacitet.

Ät mer antocyanin

Enklast sättet att få i sig mer antocyaniner är att äta mer bär med kraftiga färger. Hallon, blåbär, björnbär, tranbär, jordgubbar och hjortron är bara några nyttiga bär som säljs billigt året runt. Bäst för vår hälsa är troligen att variera och äta olika. När det kommer till frukt och grönsaker, välj sådana med olika färger och ät varierat. På så sätt får man olika antocyaniner och nyttiga näringsämnen.
Exempel på livsmedel med antocyaniner som är alternativ till sådana, inga eller låga nivåer är: Rosa grapefrukt istället för vanlig. Romansallad istället för isbergssallad.
Råris istället för vitt ris. Blå druvor istället för gröna.

Tranbär, Blåbär och Svarta Vinbär innehåller antocyanin
Källa: Nyfikenvital.org


 

Antocyaniner i frukt och bär motverkar koloncancer

Koloncancer är en cancersjukdom i tjocktarmen. Forskning pekar på att kosten påverkar risken men få tydliga samband finns ännu dokumenterade. Fler nyheter om koloncancer:
Kost med mycket fett är dåligt efter koloncancer.
Grönt te dödar små tumörer i tjocktarmen och förebygger koloncancer.

Antocyaniner

Antocyaniner är färgämnen och antioxidanter som finns i många frukter och bär. De tros ha till uppgift att bl.a. skydda bär mot UV-ljus och sjukdomar.
Några bär rika på antocyaniner:
Aronia
Blåbär

Experiment på råttor och cancerceller från människor pekar på att antocyaniner kan motverka koloncancer. Antocyaniner är de färgämnen som ger många frukter och bär deras mörka röda, lila och blåfärg. De finns bl.a. i aronia och blåbär. Antocyaninerna tycks minska tillväxten av cancercellerna vid koloncancer.

Forskarna såg att i en del fall innebar små förändringar av antocyaninerna att de blev betydligt mer potent motverkade cancer. De tror att detta kan innebära att nya typer av läkemedel med färre biverkningar mot koloncancer kan komma med tiden.

Antocyaniner mot cancerceller

Forskarna testade antocyaniner på cancerceller från koloncancer hos människor i provrör. Olika extrakt av antocyaniner från olika frukter och bär utvärderades bl.a. druvor, rädisor, blåbär och fläderbär. De frukter och bär som valdes ut hade alla kraftig färg p.g.a. av en hög halt av antocyaniner.

Mängden av respektive extrakt som visade sig vara nödvändig för att motverka tillväxten av koloncancer till hälften bestämdes. Den mängd antocyaniner som krävdes varierade beroende av vilken växt de kom ifrån. Bland de mest potenta fanns blåbär och aronia medan rädisor var sämst.

Blåbär och aronia mot koloncancer

I nästa steg prövades en kost rik på antocyaniner på råttor med koloncancer. Råttorna fick antingen extrakt av blåbär eller aronia direkt i maten. Detta minska tecknen på koloncancer med 70% respektive 60% jämfört med en kontrollgrupp.

Små mängder av antocyaninerna når blodet men i matsmältningen tror forskarna att de kan ha större effekt. De utesluter inte att de kan motverka eller förebygga andra typer av cancersjukdomar där.
Källa: Nyfikenvital.org


 

Bär med antocyaniner antiinflammatoriska

Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär t.ex. hallon, björnbär, svarta vinbär och blåbär. De är antioxidanter och en kost rik på dem verkar antiinflammatorisk och kan därigenom förebygga allvarliga sjukdomar enligt en ny studie.

Studien gjordes av forskare vid University of Oslo och Ullevaal University Hospital. En blandning av antocyaniner från blåbär och svarta vinbär visade minska NF-kB faktorn som är en tydlig indikation på inflammatoriska processer.

Inflammationer och sjukdomar

Kroniska inflammationer i kroppen är associerat med flera allvarliga sjukdomar: hjärtsjukdom, Alzheimers sjukdom, typ-II diabetes, åderförkalkning och dåligt minne. I studien renframställdes antocyaniner från både blåbär och svarta vinbär och prepratet testades i två försök:

* På cellkultur in vitro (provrör).
* I en klinisk placebo kontrollerad studie.

I den placebo kontrollerade studien fick deltagarna 300 mg av preparatet under tre veckor.

Antocyaniner minskade NF-kB

I in vitro försöket visade det sig att antocyaninerna reducerade NF-kB med 27,6% jämfört med celler som inte preparerades med antocyaniner. Innan mätningen hade cellerna givits ett ämne som stimulerar inflammation.

I den kliniska studien deltog 120 kvinnor och män. De fick antingen antocyaniner eller placebo. Flera mätvärden som indikerar inflammation minskade tydligt för gruppen som fick antocyaniner.

Okänt varför antocyaniner verkar antiinflammatoriskt

Hur antocyaniner verkar antiinflammatoriskt är okänt. En teori är att de direkt eller indirekt minskar oxiativ stress. Det kan också vara så att de stimulerar kroppens mekanismer för “rengöring”.
Källa: Nyfikenvital.org


 

Mörkt röd/Blå: Antocyanin: Blåbär, svarta vinbär, hallon och smultron.

Röd: Lykopen. Tomater, nypon, granatäpple.

Gult och orange: Betakaroten, karotenoider, vitamin C. Havtorn, morötter, jordgubbar och gul paprika.

Grönt: Klorofyll, Sulforafan. Nässla, broccoli, broccoligroddar, brysselkål.

Vitt: Quercetin, Sulfider och flavonoider. Lök, vitlök, vitkål och äpplen.

Ät mycket frukt och grönsaker! Minst ett halvt kilo om dagen, gärna upp mot ett kilo! Det är en rekommendation som stått sig ett bra tag nu. Allt fler forskare påpekar också att vi ska äta många olika sorters frukter och grönsaker och inte minst att de ska ha många olika färger. Anledningen till detta är att färgvariation också ger variation när det gäller antioxidanter.