“D” är höstens vitamin – del 1

D-vitaminets betydelse. Vi nordbor slukar solstrålarna och försöker vårda vår sommarbruna hy så länge som möjligt. Det finns en uppsjö av “vårdande” produkter som påstår sig skydda mot solstrålarna sommartid och andra som förlänger sommarens hudfärg artificiellt. Men om vi bortser från det artificiella och vänder oss till det naturliga, finns det tre viktiga saker som bör belysas nu när solens värme minskar dag för dag, nämligen hudkräm, D-vitamin och cancer.

Människan är, liksom djuren och växterna, en del av miljön och påverkas lika mycket av miljögifter som den övriga miljön.

Solkrämsreklamen gör att de flesta föräldrar känner sig som skurkar om de inte smörjer in sina barn dagligen. Forskare rekommenderar decilitervis av solskyddskräm mot solbränna – men var finns forskningen som visar att solkrämens ingredienser inte är hälsovådliga eller stör kroppens biokemi? Läkemedel överförs genom huden på samma sätt som ingredienserna i hudkräm och solskydd.

Så när vi skyddade oss från solen i sommar har de flesta av oss tillfört kroppen en hel del kemikalier och konserveringsmedel. Överföringen till kroppen påskyndas dessutom av de värmande solstrålarna.

Hudkräm används dagligen utan en tanke på de kosmetiska och hudvårdsprodukternas kroppsfrämmande kemikalier. Ett exempel är en av hudkrämens vanligaste ingredienser – paraben. I en studie med 20 kvinnor med bröstcancer fanns paraben i bröstvävnaden hos alla deltagarna.

Kemikalier i hudvårdsprodukter behöver inte genomgå granskning innan produkterna släpps på marknaden. Det enda som krävs för att sälja hudvårdsprodukter i Sverige är att man informerar Läkemedelsverket om deras innehåll. Detta kan till och med göras efter det att produkten börjat säljas. För att påstå solskyddsfaktor på solkrämer är kraven större, men riskerna för hälsan är inte något man granskar.

Lagstiftningen när det gäller kemikalier handlar om dödsrisken hos vuxna, inte hälso- och dödsrisken hos barn. Vi vet alldeles för litet om kemikaliernas effekt på människans inre miljö. Av denna anledning är det viktigt att själv kontrollera ingredienserna i t.ex. hudvårdsprodukter.

Kosmetologen Paula Begoun driver en hemsida med värdefull information om kosmetika och hudvårdsprodukter. Amerikanska Environmental Working Group har granskat de farligaste ämnena som finns i solkrämer på sajten “Skin Deep” och sammanställt en lista över de säkraste solkrämerna. De har även en hemsida med värstingarna som bör undvikas.

Det finns naturliga konserveringsmedel som kan ersätta de kemiska, till exempel antioxidanterna betakaroten, E-vitamin, C-vitamin och grapefruktkärnextrakt. Antioxidanter är naturligt skyddande mot oxideringen som exempelvis sker vid en brännskada eller solbränna.

Vi behöver öka medvetandet och kräva “rena” hudvårdsprodukter och kosmetika. Är det egentligen solstrålarna eller de otillräckligt utforskade solskyddsingredienserna som är största cancerrisken? Vi vet inte svaret förrän studier utförs, men till dess bör man undvika hudkräm och solskydd med tvivelaktiga ingredienser eftersom det finns alternativ att köpa i hälsokostbutiken.

“D” är höstens vitamin – del 2

Solskyddskräm har ännu en baksida – den stoppar kroppens produktion av det viktiga D-vitaminet 1 . Norr om den 35:e breddgraden är solstrålarna svagare vintertid och i Norden är sommarmånaderna korta. När vi använder solskyddskräm förhindras bildandet av D-vitamin som motverkar benskörhet och depression, eller SAD. Nu när sommarsolens hetta har lämnat oss kan man undra om vi hunnit ladda med tillräckligt D-vitamin inför vintern?
Hur viktigt är D-vitamin egentligen? Ny forskning visar att D-vitamin ger 60% skydd mot bland annat bröstcancer, tjocktarmscancer, livmodertappscancer, hjärntumör, myelom m.m. 2 . Kanada’s cancerförening ‘The Canadian Cancer Society’ rekommenderar alla vuxna att inta tillskott av D-vitamin som ett resultat av en banbrytande amerikansk studie som indikerar att D-vitamin minskar risken för cancer med hela sextio procent.

Beslutet togs efter flera forskningsresultat som föreslår att vitaminet ger skydd mot många typer av cancer. Det har även konstaterats att personer som utvecklar cancer ofta har låga halter D-vitamin i blodet.

“Vi hoppas på framsteg när det gäller att förebygga cancer genom dessa rekommendationer” berättar Heather Chapell, som är ansvarig för föreningens cancerförebyggande program. Föreningen har skräddarsytt sina rekommendationer enligt hudfärgen som avgör bildandet av D-vitamin när huden exponeras för starka UV-strålar. En mörk hy innehåller pigment som minskar produktionen. Man menar att personer med ljus hy bör inta 1 000 internationella enheter (IE) D-vitamin under hösten och vintern när solens strålar är svagare. Personer med mörk hy, som bär mörka kläder eller som håller sig inomhus bör inta 1 000 IE året om.

Som cancerskyddande åtgärd är kostnaderna ringa. De låga halter som tidigare rekommenderats var avsedda att motverka benskörhet men räcker inte för att skydda mot cancer. Även om litet D-vitamin finns i fisk och mjölk får vi cirka 90 procent av vårt förråd genom solens strålar.

En grupp kvinnor fick 1 000 IE D-vitamin dagligen i över fyra år. Dessa kvinnor hade mer är dubbelt så mycket D-vitamin i blodet än de flesta kanadensare vintertid. Cancerincidensen var dramatiskt lägre än i kontrollgruppen som fick placebo. Detta var den första stora, randomiserade, placebokontrollerade studie som bevisar D-vitaminets cancerhämmande effekt.

Nästan alla typer av cancer som kontrollerades hade mindre förekomst i D-vitamingruppen inklusive bröst-, kolon- och lungcancer. D-vitaminet gav inga allvarliga biverkningar och visar sig vara en ovanligt säker terapiform. Bland typer av cancer länkade till låga halter av vitaminet i tidigare forskning är bröst-, ändtarms-, äggstocks-, prostata- och bukspottkörtelcancer och myelom.

Orsaken till cancerepidemin som råder i världen har länge gäckat forskare, och den här amerikanska studien ger det starkaste beviset hittills om länken mellan sjukdomen och vitaminbrist. Under flera decennier har D-vitaminhalterna minskat pga livsstilsförändringar som till exempel solskydd sommartid och en inomhus livsstil. “Detta är en viktig komponent när det gäller cancerprofylax,” säger Joan Lappe, ledande författare till studien och professor vid Creighton University, Omaha i USA. “Det finns starka bevis som stödjer behovet av ett högre intag av D-vitamin i hela världen.”

Källa: kanariefåglarna.com