
Det säkraste fettet att steka i och ugnsbaka med:
Ny forskning visar att fel fett vid matlagning kopplas till allvarliga folksjukdomar. Det handlar om vegetabiliska oljor som vid upphettning förändras och bildar gifter.
Forskning under flera års tid visar att vegetabilisk olja inte lämpar sig för upphettning. Istället rekommenderas smör, ister eller kokosfett.
När fleromättat fett som solrosolja och majsolja upphettas bildas Aldehyder. Aldehyder är en kemikalie som kopplas till sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, cancer, missbildningar under graviditet, inflammation, magsår, högt blodtryck och demens.
I en studie vid De Montfort University undersökte man vad som hände när man tillagade fish & chips i vegetabilisk olja. Man kom fram till att när man stekte maten i vegetabilisk olja som majsolja eller solrosolja så innehöll den upp till 200 gånger mer giftiga aldehyder än vad som är riskfritt enligt WHO, Världshälsoorganisationen.
Det som händer när man upphettar dessa fleromättade oljor är att kemin förändras och blir farliga för oss. Samma förändring sker oavsett om du friterar, steker eller ugnsbakar maten.
Det fett som förändrades minst och därmed innehöll minst andel aldehyder var kokosolja.
I en annan studie av samma forskarteam har man bland annat gett frivilliga deltagare olika oljor som till exempel rapsolja, olivolja, majsolja, ister, gåsfett, majsolja, solrosolja, smör. Därefter har man samlat in överbliven olja för analys av aldehydhalten. Man kom även där fram till att solrosolja och majsolja producerade mest aldehyder. Olivolja och rapsolja producerade färre aldehyder och minst aldehyder bildades vd matlagning med smör och gåsfett.
Även forskning från University of Oxford stöder detta. Där har man kommit fram till att vegetabiliska oljor bidrar till hälsoproblem i hjärnan. Vegetabiliska oljor som majsolja och solrosolja innehåller främst fettsyrorna omega 6. Forskarna tror att det gör att omega 6 konkurrerar ut omega 3 från hjärnan och ersätter dom. Man tror att bristen på omega 3 kan vara en bidragande orsak till ökad psykisk ohälsa och dyslexi.
FAKTA
Mättat fett:
Mättat fett är stabilt under upphettning och lämpar sig därför bäst till matlagning när du ska steka, fritera eller ugnsbaka din mat.
Exempel på mättat fett är kokosfett, palmolja, ister och smör.
Fleromättat fett:
Fleromättat fett är det mest instabila fettet och lämpar sig därmed inte för upphettning. Använd fettet istället i dressingar,
kalla såser eller att doppa matbrödet i.
Exempel på fleromättat fett är majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamfröolja, linfröolja, matolja och traditionell frityrolja.
Enkelomättat fett:
Enkelomättat fett är lite stabilare än fleromättat fett och kan därmed användas vid upphettning.
Vi rekommenderar att du använder dom utan att hetta upp dom.
Exempel på enkelomättat fett är olivolja, rapsolja, nötter som mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter och därmed nötolja från dessa.
Källa: Sund.nu