“Motgiftet” heter Antioxidanter!

posted in: info bär | 0
berries-antioxidants

Värt att veta om vitaminer
För att avvärja åldrandet på bästa sätt måste man ta stora doser av antioxidanter i form av vitaminer och mineraler, i synnerhet E-vitamin, C-vitamin och betakaroten. Var och en för sig har de stor förmåga att bekämpa förändringar i kroppen orsakade av fria radikaler. Men alla tre tilsammans ger ännu bättre effekt.

Det är inte längre förståndigt att anse att maten kan ge alla de vitaminer och mineraler man behöver för att uppskjuta åldrandet. Vitaminers och mineralers roll är inte bara att avvärja bristsjukdomar. De bekämpar också vår kroniska åldersanknutna epidemi av hjärtsjukdomar och cancer. Vitaminer och mineraler bekämpar åldrandet genom att stärka antioxidanternas kamp mot de fria radikaler som är den primära orsaken till åldrande. Många vitaminer och mineraler hjälper också till att hålla tillbaka andra fysiologiska processer som gynnar åldrande och därmed sjukdom, handikapp och död.

I motsats till vad man ibland får höra är vitaminer och mineraler i stora doser ofarliga och fria från biverkningar. Vitaminer och mineraler är billiga, i synnerhet jämfört med den enorma nytta de gör och de kostnader de förebygger i fråga om mediciner, avancerad medicinsk teknik, läkarvård och sjukhusvård.

Mat
Att äta rätt innebär att vi “föder” våra biljontals celler och möjliggör för dem att reparera, förbättra och ersätta sig själva effektivt samtidigt som kroppen renas på avfall. Visst får vi näring även när vi äter mat som inte åstadkommer det – d.v.s.behandlade och raffinerade livsmedel liksom färdiglagad mat – men våra celler och vävnader förnyas inte.

Då åldras vi snabbare och känner oss mindre pigga än vi borde. Vi är inte direkt sjuka, men vi är inte heller vid strålande hälsa. Efter hand som cellerna åldras gör kroppen det också. Och hur snabbt cellerna åldras beror till stor del på om man förser dem med mat som är rik på antioxidanter eller mat som är fattig på antioxidanter och rik på fria radikaler.

Ät frukt och grönsaker
Ät så mycket frukt och grönsaker du kan med stor variation, minst fem portioner om dagen. Därmed förser man blodet med en stadig ström av antioxidanter, som bekämpar fria radikaler. För att få så mycket antioxidanter som möjligt ska man välja frukt och grönsaker med starka färger. Kraftiga pigment skvallrar ofta om att det finns antioxidanter.

Om man börjar tidigt – redan som barn – kan man dämpa många av de tidiga fysiologiska förändringar (t.ex. beläggningar i blodkärlen) och cellskador som ackumuleras till åldrande i förtid. När man är i medelåldern är det skydd i form av antioxidanter, som frukt och grönsaker, ger avgörande för att man ska undvika att halka in i sådana degenerativa sjukdomar som hör samman med åldrande.

Även när man är gammal ger frukt och grönsaker fortfarande cellerna näring för ett uppehållande försvar mot de ackumulerade skador som för med sig sjukdom och en död i förtid.

Tio sorters frukt och grönsaker med superegenskaper

Avocado
Det är en av cellernas bästa beskyddare eftersom den innehåller stora mängder glutation, den viktiga antioxidanten som bland andra mirakulösa egenskaper har den att hjälpa till att neutralisera destruktiva fetter i livsmedel. Visst är avocado fettrik, men en stor del av det är bra fett – enkelomättat, en typ som motstår oxidation. Att äta avocado sänker och förbättrar kolesterolvärdena i blodet, enligt aktuell forskning bättre än en fettfattig kost gör. Avocadon är också rik på kalium som skyddar blodkärlen.

Broccoli
Det är svårt att överdriva broccolis egenskaper mot åldrande. Den har ett imponerande antal antioxidanter. Speciellt verkningsfull är en typ som heter sulforafan. Broccoli är full av medel mot fria radikaler, C-vitamin, betakaroten, glutation och lutein. Broccoli är en av de rikaste källorna bland livsmeden till spårämnet krom, ett ämne som förlänger livet och skyddar mot härjningarna av okontrollerat insulin och blodsocker. Hos kvinnor hjälper broccoli kroppen att göra sig av med den skadliga typ av östrogen som gynnar cancer. Broccoliätare drabbas också mindre av lungcancer och hjärt – kärlsjukdomar.

Bär
Blåbär, tranbär, jordgubbar, hallon – de är fulla av antioxidanter som räddar cellerna från att åldras i förtid. Blåbär innehåller t.ex. mer antioxidanter av en typ som kallas antocyaniner än något annat livsmedel – tre gånger mer än de båda näst rikaste källorna, rödvin och te. Både blåbär och tranbär hjälper till att skydda mot urinvägsinfektion.

Citrusfrukter
Apelsiner är fulla av antioxidanter. Graperfrukt innehåller också en unik typ av fibrer, i synnerhet i hinnorna och saftkärlen, som dramatiskt reducerar kolesterol och till och med kan få åderförkalkning att gå tillbaka. Grapefrukt är också rik på glutation, antioxidanten som bekämpar alla former av skador på cellerna från fria radikaler.

Lök
Lök är en nära släkting till vitlök. Lök är full av antioxidanter, bidrar till att förebygga cancer, i synnerhet magcancer, “tunnar ut blodet”, det vill säga motverkar proppbildning, och höjer mängden gynnsamt HDL – kolesterol i blodet.

Röd och gul lök är det livsmedel som är rikast på quercetin, en berömd antioxidant som avaktiverar cancerorsakande ämnen, hämmar enzym som gynnar cancertillväxt och motverkar inflammationer, bakterier, svamp och virus. Quercetin hindrar också det skadliga LDL – kolesterolet från att bli toxiskt och angripa artärerna. I undersökningar har lök visat sig beröva vissa fetter, t.ex. smör, förmågan att starta bildandet av blodklumpar som kan täppa till artärer.

Morötter
Otaliga undersökningar pekar på betakaroten, den viktigaste antioxidanten i morötter, som ett kraftpaket mot åldrande och sjukdom. Betakaoten i en medelstor morot om dagen minskar lungcancerrisken med hälften, till och med bland tidigare storrökare.

Människor med låg nivå av betakaroten i blodet löper större risk att drabbas av hjärtinfarkter och olika former av cancer och att dö eller bli förlamade av stroke. Betakaroten bidrar till att skydda ögonen mot sådana synskador som utvecklas med hög ålder. Det orangefärgade pigmentet stärker också immunförsvaret.

Spenat
Denna gröna bladgrönsak är full av en rad olika antioxidanter. En av de märkligaste antioxidanterna i spenat är lutein, som tros ha lika kraftig verkan mot åldrande som betakaroten. Spenat är rik på båda två. Att äta stora mängder spenat minskar risken för degeneration i gula fläcken, ett tillstånd som kan leda till blindhet, med 45 procent.

Att äta 2,5 dl färsk spenat eller halva mängden kokt spenat om dagen kan minska lungcancerrisken med hälften, också hos före detta storrökare. Spenat är mycket rik på folsyra – som skyddar hjärna och blodkärl – liksom på ett ämne som motverkar cancer.