Björkaska för pH-värdet

Björkaska

Björkaska för pH-värdet från norra Finland. Björkaska är mycket mineralrik och alkalisk.

Björkaska är en produkt med gamla anor från Finland. Tillverkas efter ett gammalt recept från norra Finland av björkar som har växt i mineralrika moränmarker nära polcirkeln.
Basiskt, högt ph. Ett koncentrerat sätt att äta basiskt.

Följande mineraler finns naturligt i Björkaskan;
kalium K, natrium Na, kalcium Ca, magnesium Mg, fosfos P, krom Cr, koppar Cu, zink Zn, järn Fe, mangan Mn, selen Se.
Björkaskans effekt är helt beroende av den jord björken växer på. I dessa marker finns fortfarande många av livsviktiga spårämnen och mineraler som idag saknas i vår dagliga föda.
Björken kan med fog kallas det nordiska hälsoträdet. Askan har sedan forntiden använts för sina basiska egenskaper. Trädet har säkerligen använts även som läkeväxt och enligt legenden betyder vikingarnas ”bjarka” just björk. Bjarkarunan står även för vikingarnas ”hälsoruna” och de hade olika ritualer för att hedra och tacka björken för dess helande krafter. I legender om trädens krafter står björken för förnyelse och att födas på nytt. Björken renar och berikar jorden där den växer så att andra växter kan blomma ut. Därför har den förknippats med vitalitet och förnyat liv.

Inom folkmedicinen har björken använts till ett flertal krämpor och sjukdomar. Men naturliga ämnen kan inte patenteras och det är den största orsaken till att det inte varit så intressant för någon att forska så mycket på hälsoeffekterna.
Så här gör man (om man inte har färdigt extrakt):
Tag 3 matskedar aska till 1,5 liter vatten i ett rostfritt kärl, koka ca 15 minuter.
Låt svalna och sila genom kaffefilter.

Dosering:
1 msk avkok i ett glas vatten 1/2 timme före maten eller 1 timme efter maten.

För att handla: Till Butiken