Blåbär förebygger insulinresistens och högt blodtryck

posted in: Senaste Nytt | 0
Blåbär
Blåbär

Två nya studier visar att blåbär förebygger insulinresistens, som är förstadiet till diabetes typ 2, och kan förhinda högt blodtryck.

Forskare vid Pennington Biomedical Research Center lät överviktiga försökspersoner dricka en näringsrik smoothie två gånger om dagen i 42 dagar. Den ena gruppen fick sin smoothie med blåbär och den andra utan.

Man fann att de som konsumerade en blåbärs-rik smoothie fick en förbättrad insulinkänslighet jämfört med de som drack en lika näringsrik, men blåbärsfri, smoothie.

– Vi vet nu att föreningar i blåbär kan hjälpa överviktiga, icke-diabetiker bibehålla hälsosamma blodsockernivåer-nivåer, säger Dr April Stull, forskare vid Pennington Biomedical Research Center .

I en annan studie vid Oklahama State University konstaterade forskarna att patienter med redan högt blodtryck sänkte sitt blodtryck genom att dricka en dryck en gång om dagen i åtta veckor som innehöll cirka 2,5 dl blåbär.

– Många patienter blir alltför beroende av medicin för att hålla blodtrycket i schack, men alla lyckas inte kontrollera sitt blodtryck med enbart medicinering. En kost som innehåller blåbär är en minst lika viktig del av en hälsosam livsstil med bra kost och motion, säger Arpita Basu professor i Nutrition vid Oklahoma State University och en av forskarna bakom studien.
Källa: sund.nu