Broccoli bekämpar cancertumörer

posted in: Hem | 0
bro_coli

Broccoli bekämpar cancertumörer. I många år har man vetat att cancerceller inte tycker om broccoli. Nu vet man varför.

Forskare har hittat ett ämne i grönsaken och visat hur det attackerar cancercellerna. Ämnet heter sulforafan och är en antioxidant, som ökar kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller.

Samtidigt kan det dock förhindra att cancercellerna delar sig, och därmed alltså bidra till att bromsa tillväxten av en tumör i bröstet. Forskarna vet ännu inte hur mycket sulforafan som krävs för att uppnå den gynnsamma effekten, och om det räcker att bara äta broccoli för att hejda en tumör i bröstet. Det nyttiga ämnet finns förutom i broccoli även i riklig mängd i vitkål, rosenkål och grönkål.
Källa Illustrerad Vetenskap


Nu har forskare tagit receptet

LONDON. För fem år sedan var cancersjuke Ray Wiseman, 79, dödsdömd.

Nu har tumören slutat sprida sig och hans chanser att överleva ökat dramatiskt. Tack vare hustruns hemgjorda broccolijuice, hävdar Ray, som nu fått lämna receptet till brittiska cancerforskare.

Och han kan ha rätt, forskning har tidigare visat att en daglig portion broccoli kan minska risken för prostatacancer.

– Den är lite kladdig att göra men det har vi vant oss vid, säger hans fru Joan Wiseman, 72 och avslöjar receptet: Broccoli, äpplen och morötter.
Källa Aftonbladet.se


Framtidens cancermedicin – broccoli och kål

Tidigare forskning har visat att broccoli och korsblommiga grönsaker som kål kan hämma tillväxten av cancer. Ny forskning på möss styrker detta och visar att broccoli och kål kan bekämpa bland annat bröstcancer och prostatacancer.

Indol-3-karbinol, I3C, är föreningar i broccoli och kål som kan minska aktiviteten hos ett enzym som är förknippad med snabb utveckling av bröstcancer. I studier på möss har Indol-3-karbinol visat sig kunna stoppa tillväxten av bröst- och prostatacancer.

Forskare vid University of California, Berkeley kan nu för första gången förklara hur indol-3-karbinol stoppar celltillväxten. Man såg att I3C hämmar ett enzym, elastas, som i höga nivåer ger bröstcancerceller en sämre prognos: dåligt svar på kemoterapi- och endokrin behandling samt minskad överlevnad.

Elastas förkortar cyclin E, som deltar aktivt i celldelning. Den förkortade versionen av cyclin E gör att celldelningen påskyndas och att cancercellerna förökar sig cancercellerna snabbare. I3C kan hindra att elastas förkortar cyclin-E och därmed hämma utvecklingen av bröstcancerceller.

Vill göra cancermedicin av broccoli
Forskarna Firestone, Bjeldanes med kolleger har under 15 års tid studerat anti-cancerogena fördelar med grönsaker från korsblommiga grönsaker, kålfamiljen. I3C är bara en av många växt-och oljebaserade kemikalier, så kallade fytokemikalier, som forskarna undersöker i sitt laboratorium för att på så sätt kunna få fram nya cancermediciner.

Men varför vänta?
Börja boosta din kropp med broccoli och kål redan idag, en medicin helt utan biverkningar.
Källa sund.nu