C- och E-vitamin i bär

posted in: Hem | 0
immun.se

C- och E-vitamin i bär. C-vitamin är bärens mest kända antioxidant. C-vitamin skyddar kroppen mot skadlig oxidation, är viktig för benstommens och tändernas utveckling, motverkar inflammationer och trötthet samt underlättar kroppens upptag av järn. C-vitamin krävs också för bildandet av det för cellerna viktiga bindvävsproteinet kollagen.

C-vitamin finns rikligt i nypon, havtorn, svarta vinbär, hjortron och rönnbär. Importerade bär innehåller mindre C-vitamin än dessa bär. Det av finska statens näringsrådgivningsorgan rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin är 75 mg.
E-vitamin fungerar som en antioxidant som skyddar kroppen mot skadlig oxidation.
E-vitamin skyddar cellernas membraner och skyddar A-vitamin från oxidation i metabolismen.
E-vitamin är ett samlingsnamn för flera E-vitaminföreningar. Bär har ett högre innehåll av E-vitamin än frukt. Rekommenderat dagligt intag är för kvinnor 8 mg och för män 10 mg.

Bär och Energi

Kolhydrater, fetter och protein är näringsämnen som ger oss energi till att upprätthålla och reglera kroppens alla funktioner, utveckla och förnya kroppsvävnad, bibehålla kroppsvärmen och energi till arbete och rörelse. Energiinnehållet varierar mycket i olika livsmedel och i allmänhet är energiinnehållet i växter lägre än i animaliska livsmedel. Bär består till stor del av vatten. 80 – 90 % av totalvikten är vatten. Av de torra beståndsdelarna är större delen kolhydrater (fiber och socker) samt organiska syror. Innehållet av protein och fetter är litet i bär. Eftersom bär innehåller mycket lite fett och rikligt med vatten är energiutbytet lågt. Större delen av den energi bären ger kommer från sockret.

Oabsorberade kolhydrater kallas för kostfibrer. Även om organismen inte klarar av att bryta ned kostfibrer till absorberbar form, har de många viktiga funktioner i människans matsmältningskanaler. Olösligt fiber underhåller tarmarnas funktion och vattenlösligt fiber saktar bland annat ned magsäckens tömning. I bär finns både olösliga och lösliga fibrer, pektin. Bär är vid sidan av havre och grönsaker viktiga källor till vattenlösliga fibrer i kosten. Pektininnehållet är störst i lite omogna och i nymogna bär.

Fenolföreningar i bär
Växter innehåller fenolföreningar och i växtriket finns tusentals olika föreningar. Fenolföreningar kan påverka våra kroppsprocesser och vår hälsa.
Fenolföreningar som ingår i gruppen flavonoider är växternas metaboliter, som är en del av växtens försvarssystem. I människans organism fungerar de som effektiva antioxidanter. Flavonoider kan liksom andra antioxidanter (som C- och E-vitamin) skydda organismen från skadliga fria radikaler och därmed mot sjukdomar. Dessutom har flavonoider visat sig ha många andra positiva effekter på organismens hälsa och funktion.

De vanligaste källorna till flavonoider är grönsaker, frukt, bär, te och rödvin. Flavonoidinnehållet växlar från år till år bland annat beroende på miljöfaktorer. Antocyaner är de kvantitativt viktigaste flavonoiderna i bär. De finns i rikligast mängder i mörka bär såsom blåbär, kråkbär, aroniabär och svarta vinbär.
Det är antocyanerna som ger bären den röda eller blåsvarta färgen. Studier har visat att bär är den bästa källan till antocyaner i nordiska livsmedel.
Proantocyaner är en typ av fenoler. Tack vare proantocyanernas fenolegenskaper fungerar proantocyanerna som antioxidanter liksom de övriga fenolföreningarna. Enligt preliminära studier innehåller lingon sällsynta kortkedjiga proantocyaner som enligt olika undersökningar har en skyddande effekt mot urinvägsinfektioner.