Förkylningstider

posted in: Hem | 0
immun.se

Höst och vinter brukar innebära förkylningstider. En förkylning slår ofta till då vi som minst vill drabbas när det är mycket på jobbet, under en tentaperiod eller lagom inför den där roliga festen. När vi är stressade är vi nämligen extra känsliga för virus. Men med lite kunskap är en förkylning enkel att både undvika och lindra.

De flesta människor drabbas minst en gång per år av en förkylningsinfektion. Förkylning toppar listan över sjukfrånvaro och innebär miljardkostnader för samhället. Trots att förkylning är så vanligt är det många som inte vet hur man förebygger eller lindrar förkylningssymtom. Följden blir att fler smittas.

– Förkylning smittar som mest de tre första dagarna. Känner man att en förkylning är på gång tycker jag att man bör ta hänsyn till arbetskollegorna och stanna hemma eller jobba hemifrån om möjlighet finns, säger Eva Maria Fenyö som är professor i immunologi på Lunds universitet.

Det luriga med förkylningar är att de är som mest smittsamma i början. Det är när man själv knappt har hunnit märka av virusinfektionen som den smittar som mest. Snuvan och hostan som ofta förvärras efter den första dagen är mest ett tecken på att kroppens immunförsvar har satt igång att reparera förkylningsskadorna på cellerna.

Virus finns överallt

Över 400 olika förkylningsvirus finns ständigt i omlopp. Då en förkyld person hostar eller nyser kan viruset sprida sig upp till två meter. Förutom direktkontakt eller luftburen smitta kan förkylningsviruset överföras genom dörrhandtag, bussäten och andra ytor. En viruspartikel kan överleva utanför kroppen i cirka sju timmar.

– När viruset väl har tagit sig in i din kropp försöker kroppens immunförsvar kämpa emot och motverka förkylningen. Ibland lyckas det och då märker vi inte av några symtom. Men om viruset får fäste bryts immunsystemet ner och vi blir förkylda, säger Eva Maria Fenyö.

Ibland kan ett virus vänta med att angripa tills immunförsvaret av någon anledning blir nedsatt. Stress, sömnbrist eller slarv med maten kan utlösa en vilande virusinfektion som kroppen annars skulle ha klarat av att motarbeta.

– Stressade småbarnsföräldrar som inte får tillräckligt med sömn och som dessutom kommer i kontakt med många olika virustyper genom barnen är nog den grupp som drabbas oftast av förkylningar, säger Eva Maria Fenyö.

Så undviker du smitta

Det bästa tipset för att förebygga förkylning är att tänka på hygienen och att försöka undvika kontaktsmitta.

– Att tvätta händerna ofta och undvika att peta i ansiktet, speciellt kring munnen, näsan och ögonen, räcker långt, säger Eva Maria Fenyö.

Förutom hygien är rätt sorts mat också ett bra sätt att undvika förkylning. Äter du mycket fullkornsprodukter, frukter och grönsaker får du i dig viktiga vitaminer och mineraler.

C-vitamin, A-vitamin, selen och zink anses vara speciellt bra för att stärka immunförsvaret. Fullkornsbröd, röd paprika, morot, spenat, citrusfrukter och papaya är exempel på bra källor.

Vetenskapliga undersökningar har visat att speciellt C-vitamin verkar kunna både förebygga och lindra förkylning. Den naturliga form av vitaminet som finns i frukt och grönsaker är mest effektiv.

Vill du använda dig av till exempel brustabletter är det bra att dela tabletten och dricka i två omgångar. Kroppen tar bättre upp C-vitaminet i små doser jämfört med om du häller i dig allt på en gång.

Tillräckligt med sömn är också bra för immunförsvaret. Under djupsömnen sker viktiga uppbyggnadsprocesser i kroppen som hjälper oss att stå emot infektioner.

Eftersom stress bryter ner kroppen och gör oss känsligare för infektioner är det bra att satsa på en lugnande motvikt. Forskningsstudier har visat att yoga, meditation och andra avslappningsformer kan fungera stärkande för immunförsvaret.

Källa:sund.nu