Granatäpple

posted in: Kvinna/Man | 0
granatinman

Granatäpplets innehåll av polyfenoler inklusive ellaginsyra räknas som en av naturens starkaste antioxidanter och har i ett antal studier visat generellt positiva hälsoegenskaper. I årtusenden har granatäpplet ansetts som heligt i vissa länder, mycket tack vare dess hälsosamma kvaliteter. Granatäpplets goda egenskaper har uppmärksammats i studier och dagspress.

Lykopen – Naturens röda super-antioxidant
Lykopen är en av naturens kraftfullaste antioxidanter tillhörande gruppen karotenoider. Lykopen, som finns naturligt i bl.a. solmogna tomater har visat sig ha positiv effekt mot många åldersrelaterade problem. Lykopen finns naturligt i människokroppen i mätbara nivåer. Att upprätthålla nivån med stigande ålder kan man säga har en anti-åldrande betydelse.
Det finns ett antal olika antioxidanter, som interagerar med varandra och som tillsammans har den viktiga uppgiften att skydda mot skadliga fria radikaler som annars på olika sätt förstör kroppens celler och funktion. Mycket forskning pågår om hur lykopen kan skydda mannens prostata.
I flera internationella studier har man funnit positiv betydelse av ett regelbundet tillskott av lykopen vid prostatabesvär. För den drabbade och dess familj leder prostataproblem till stora ändringar i vardagen med täta toalettbesök, störd nattsömn och oro inför framtiden. För de som besväras av åldersrelaterade prostataproblem kan ett extra tillskott av högvärdigt lykopen ge varaktig normalisering av problemen och ge bättre livskvalitet.
Just svenska män är särskilt utsatta när det gäller prostataproblem. Bakgrunden är fortfarande inte kartlagd men samband finns med hög konsumtion av animaliskt fett och lågt intag av fibrer, vitaminer, mineraler, antioxidanter och nyttiga omega-3 fettsyror.

Hjärt-kärlskydd
Så gott som alla tanniner i granatäpplen tycks ganska snart omsättas till andra ämnen i människokroppen. Mängden av sådana omsättningsprodukter som hittas i urinen varierar dramatiskt mellan olika individer, från 0,7 till 52 procent av ursprungsmängden man fick från granat- äpplet, säger HÄLSAs kostexpert nutritionist Ulla Johansson.
Forskarna tror att skillnaden kan bero på olikheter i tarmens bakterieflora. Men om ett tillskott av nyttiga bakterier ökar upptaget av nyttoämnen från granatäpplet kan man inte säga säkert ännu.
Källa: Tidningen Hälsa

Vid misstanke om sjukdom, kontakta alltid först din läkare för en diagnos.
Bättre en undersökning för mycket än en för lite.

För att handla: Till Butiken