Kalcium

posted in: Värk/leder | 0
pH-Kalk

pH-Kalk

Kalcium medverkar till att leda impulser i nervsystemet, reglerar musklernas och därigenom också hjärtats kontraktion och medverkar vid blodkoaguleringen. Kalcium reglerar även många av cellernas funktioner och behövs för vissa enzymers aktivitet.
Den största delen av organismens kalklager finns upplagrat i benvävnaden och tänderna, en mindre del finns upplöst i kroppsvätskorna eller är bundet till proteiner. För att kalcium skall upptas normalt, förutsätter det att det finns magsyra, D- och C-vitamin i tillräckliga mängder.

* Läs mer om kalcium
* Kalcium och D-vitamin
* Forskarna spekulerar att ökad mängd kalcium (Ca) i yoghurt kan sätta igång kroppens egen förbränning av fett. Läs här
Intresserad av syra/bas balansen? Läs här

Exempel på försurande föda:
Rött kött, ägg, ost, vitt bröd, spannmålsprodukter, ris, alkohol.

Exempel på basisk föda:
Gurka, potatis, russin, morötter, de flesta frukter och bär. pH-kalken är en oorganisk förening och måste i kroppen först omvandlas till en organisk förening. Detta sker i magen kontakten med magsyran ger kalciumklorid och som biprodukt karbonatgrupper.

Kalciumkloriden går lätt in i blodet, kalcium lagras i skelettet och kloriden återvänder till magen för nybildning av magsyra. Karbonatgrupper kan reagera med syror i tarmen och bidrar på så sätt till en basisk miljö. Den optimala biokemiska miljön i tarmen ligger omkring pH 7,2 – 7,4. Våra tarmbakterier trivs förträffligt i denna miljö och skapar en god tarmhälsa hos individen.

För att handla: Till Butiken