Maskrosor

posted in: Hem | 0
Maskrosor

Maskrosor – Vem tycker inte att det är irriterande med gula maskrosor som dyker upp i trädgården varje år? Kanske är det dags att anamma maskrosorna och alla fördelar de kan ge…

De positiva hälsoeffekterna
Maskros har använts genom historien för att behandla allt från leverproblem och njursjukdom till halsbränna och blindtarmsinflammation.

Varje del av detta ogräs – från rötter till blommor – är ätbar. Maskrosor är innehåller bl.a vitaminerna A, B, C och D samt mineraler som järn, kalium och zink.

Några fördelar med att äta ditt ogräs:

  • Bladen sägs innehålla mer betakaroten än morötter, vilket innebär att de är bra för friskare ögon!
  • Bladen sägs även ge 535% av det rekommenderade dagliga värdet av vitamin K, vilket är avgörande för att stärka ben och stärka den kognitiva funktionen.
  • En studie 2011 visade att te på maskrosrot kan få leukemiceller att dö utan att påverka de friska cellerna.
  • Maskrosen är ett diuretikum som hjälper njurarna rensa ut avfall, salt och överskott av vatten genom att öka urinproduktionen.
  • Rik på näringsämnen och fylld med antioxidanter – som kan hjälpa mot tidigt åldrande, cancer och andra sjukdomar som orsakas av oxidativ stress.
  • Djurstudier upptäckte att maskrosrot och blad minskar kolesterolnivåer.
  • Forskning visar också att maskrosextrakt ökar immunförsvaret och bekämpar mikrober.
  • Maskros kan också hjälpa matsmältningssystemet enligt University of Maryland Medical Center. Färsk eller torkad maskros kan stimulera aptiten och reglera magen medan roten kan fungera som ett milt laxermedel.

 

Smärtstillande olja
Maskrosor är en av de mest använda växter för att minska ledvärk och värkande muskler. Lägg blommorna i en olja och gnugga på ömma muskler och leder. Fyll en glasburk med färska maskrosblommor tills burken är full och häll över olja. Låt den stå på en varm plats i två veckor. Sila oljan och häll den i en steriliserad burk. Förvara i kylen.

Ta bort vårtor
Maskrosor är en naturlig vårtborttagare. Du har säkert märkt att rötter, stjälkar och blad av växten utsöndrar en vit klibbig harts – detta är det hemliga vapnet mot vårtor. Stryk hartsen  direkt på vårtor en gång, eller flera gånger per dag och de bör snart försvinna.

Maskros vin
En liter maskrosblommor
4,5 liter vatten
1,5 kg socker
Skal och saft av 4 citroner
500g russin, hackade eller 200 ml vit druvjuicekoncentrat
En påse vitvinsjäst
ev. Jästnäringsämne

Koka vattnet och häll över bladen. Täck över och låt stå i ett par dagar, under omrörning.

Häll allt i en stor kastrull och tillsätt citronskal, koka sedan upp och rör i sockret tills det är upplöst. Fortsätt att koka i fem minuter. Ta av värmen och tillsätt citronsaft och krossade russin eller druvjuicekoncentrat.

Rengör jäshinken noggrant, häll i blandningen och täck den tills den svalnat. Tillsätt jäst och jästnäringsämnen och täck över igen. Låt jäsa tre till fyra dagar, häll sedan över till en damejeanne med hjälp av en sikt och tratt. Montera en bubbelfälla och låt jäsa i ett par månader. Hälls sedan över vinet i en ny damejeanne och låt vinet klarna. När vinet har klarnat, häll upp på flaskor.

Källa: Mer om maskrosor. (På eng.)