Omega-3-fettsyror är som medicin

posted in: Senaste Nytt | 0
immun.se

Det sägs i ett “press-meddelande” från Kardiolog-kongressen i Stockholm
Omega-3-fettsyror minskar risken för dödlighet i hjärt- och kärlsjukdomar minst lika bra som de kolesterolsänkande medicinerna statiner. Omega-3-fettsyror är som medicin.
Fiskolja med hög halt av EPA och DHA är det som gäller.
Dödlighet i hjärt- kärlsjukdomar är hög
Ungefär hälften av Sveriges befolkning dör i hjärt- och kärlsjukdomar. Men enligt en studie som presenterades under kardiolog-kongressen minskar en person med hjärtproblem riskerna mest genom att äta fet fisk eller omega-3-fettsyror. Studien tyder på att omega-3-fettsyror till och med kan fungera bättre än statiner – de mest sålda läkemedlen i Sverige i dag.
Omega-3 fetter sänker dödligheten
Schweiziska forskare från Basel Institute for Clinical Epidemiology har granskat 97 separata forskningsstudier som har undersökt hur olika fettsänkande ämnen påverkar dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar. Resultaten pekar på att omega-3-fettsyror i genomsnitt sänker dödligheten med 32 procent och statiner med 22 procent. Studien publicerades nyligen i Archives of Internal Medicine.
Hög kostnad för hjärtmediciner
I dag äter ungefär 7 procent av Sveriges befolkning statiner för att sänka kolesterolhalten och förebygga hjärtdöd. Förra året kostade dessa läkemedel samhället 790 miljoner kronor.
Verkningsmekanismer
Men trots att omega-3-fettsyror ger ungefär samma resultat när det gäller hjärtdöd, är det inte säkert att de kommer att ersätta statinerna. Substanserna fungerar helt olika i kroppen och kommer förmodligen att komplettera varandra.
Omega-3-fettsyror sänker framför allt halten av ett slags blodfett som kallas för triglycerid men verkar också öka halterna av det goda kolesterolet. Statiner däremot sänker halten av det onda kolesterolet; det som leder till åderförkalkning.
Hämmar inflammation
Mycket tyder också på att både omega-3 och statiner hämmar inflammationer i kroppen. De senaste forskningsrönen pekar på att åderförkalkning förmodligen orsakas av en inflammation. Därför kan den antiinflammatoriska effekten vara en del i förklaringen till den minskade dödligheten.
Hur tillgodoser man behovet?
Den som vill få i sig ordentligt med omega-3 kan antingen äta kosttillskott eller frossa i feta fiskar som sardiner, makrill och lax minst tre gånger i veckan. Enligt Livsmedelsverket går det att äta de flesta fiskar från västkusten och öppna hav och all odlad fisk utan att bekymra sig för miljöföroreningar.
Källa: Naturmedel.org