Omega-3

posted in: Omega-oljor | 0
omega3

Omega-3 – Din kropp och din hjärna byggs delvis upp av ett slags fett som heter omega 3. Men din kropp kan inte bilda sådant fett. Det är alltså livsnödvändigt att få i dig omega 3 genom maten du äter. Hippokrates sade att “Låt maten bli din medicin”. Det stämmer väldigt bra. Där är Omega-3 en viktig del och har visat sig ha många positiva hälsoeffekter.

Dessa nyttiga omega-3-fettsyror finns i fisk och skaldjur, kött och mejeriprodukter, oljor, nötter och frön.De flesta vet nog att fisk och skaldjur innehåller mycket omega-3.
Men att fisken inte innehåller omega-3 om de inte har fått det via sin kost, är nog mera okänt. Det är tack vare att fisken äter plankton och alger som innehåller mycket omega-3 och som den får i sig det nyttiga fettet.

Omega-3 av hög kvalitet med långa fettsyror kallade EPA och DHA finns främst i fet fisk.
Omega-3 av lägre kvalitet med korta fettsyror kallade ALA kommer från växtriket. Det finns bl.a i linfrö- och rapsolja samt i gröna bladväxter. Kroppen kan bara omvandla en liten del av dessa kortare fettsyror till de viktiga EPA och DHA. Det betyder att vegetabiliskt omega 3-fett är av mer begränsat värde för din kropp och hälsa.

Till Butiken