Intressant Vetande 2008

posted in: Viktigt vetande | 0
immun.se

080630
Vi tar med oss den dåliga vanan att få godis som tröst eller belöning som barn. Fett- ,socker- och salthaltiga godsaker är de mest populära när vi vill fly från vardagens stress och smådepressioner eller när vi vill belöna oss själva med något.

080623
Vatten är livsnödvändigt. Din kropp klarar att hantera ett glas vatten per timme och det inte är så att du tränar, då krävs mera vätska. Det är bättre att dricka mellan måltiderna eftersom vätskan i magsäcken i samband med måltid späder ut magsaften och därmed försvårar den kemiska process som matsmältningen innebär.
Källa: Ur boken ”Läk dig själv”080612
Rhinotillexomani låter som en svår åkomma, men är faktiskt bara ett vetenskapligt namn för ett överdrivet behov av att peta sig i näsan.
Källa: Illustrerad Vetenskap080605Varenda tanke du tänkt har fortplantat sig genom hela det biologiska systemet och gett fysiologisk respons. Vissa tankar är som sjunkbomber och ger upphov till en reaktion i hela kroppen.
Källa: Ur boken ”Läk dig själv”080529De starkaste antioxidanterna hittar man i bär. Det var så vi började intressera oss för bär i pulverform. Det är färgen på bären som visar vilken typ av antioxidanter de innehåller. Varje antioxidant skyddar mot en viss sorts fri radikal. Det finurliga är att om man blandar bär av olika färger så ökas effekten av de olika antioxidanterna eftersom de samarbetar och höjer varandra. Man ska alltså tänka i regnbågens färger.Därför har vi skapat de olika OxANT-blandningarna, färdiga att äta. En bra start på dagen för både gammal och ung. Enkelt att t.ex strö över morgonfilet. Även barnen tycker det är syrligt och gott. Äntligen en frukost där man som förälder inte behöver ha dåligt samvete!080523
Vet du VARFÖR man ska äta antioxidanter? Nu vet vi…
Fria radikaler får cellmembranen att härskna och skador kan uppstår på DNA.
De orsakar även inflammationer som anses ligga till grund för många sjukdomar som t.ex reumatism, artros, allergier, astma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, Parkinsons och Alzheimer, för att nämna några. Det enda som kan stoppa de fria radikalerna är antioxidanter.

080513
Tranbärsjuice är ett känt knep mot urinvägsinfektioner, speciellt bland äldre. Där kommer vårt tranbärspulver väl till pass, helt utan socker och andra tillsatser, och med lång hållbarhet.

080502
Vi är inte ensamma i våra kroppar. Av alla celler i vår kropp är det bara en tiondel som egentligen är våra egna. Resten är bakterier som lever i oss. Mun och svalg innehåller 1 miljard bakterier, 200 olika arter, per gram slemhinna. I magens sura miljö lever bara 100 bakterier per gram slemhinna, men i våra tarmar är det full fart! I tarmarnas slemhinna finns 100 miljarder bakterier, 400 olika arter, per gram! Det är tur att det är snälla bakterier som hjälper oss på många olika sätt, bl.a. genom att hålla koll på matsmältningen.
Källa: Illustrerad vetenskap nr 15/2003

080425
I Tyskland och England används en ovanlig men en effektiv behandling mot sår som inte vill läka. Behandlingen går till så att man strör ut 10 spyflugelarver per kvadratcentimeter sår. Larverna äter sedan upp den döda vävnaden, men lämnar den friska. Tydligen kittlar det lite under bandaget…

080401
Var sjunde människa lider av en fobi. Några av de vanligaste fobierna är: Rädsla för spindlar, Flygrädsla och Klaustrofobi (rädsla för hissar och slutna rum). Några mycket udda fobier är: Rädsla för skuggor, Rädsla för uttrar och  Rädsla för brandbilar.

080315
På sommaren dödas viruspartiklar av solens ultravioletta strålar, men vinterns solljus är svagare. Därför blir vi oftare förkylda under vintern. Att vi under vintern också vistas vi mera inomhus, nära varandra, gör att virus lättare sprider sig.

080308
Regelbunden konsumtion av lax, sill, makrill och annan fet fisk minskar risken för njurcancer. En studie på 60 000 svenska kvinnor visar att den som äter fet fisk en gång i veckan under lång tid minskar risken att utveckla njurcancer med 74 % – Mekanismen vid cancer är generell så det borde skydda mot alla former av cancer säger Alicja Wolk, professor i näringsepidemiologi vid Karolinska institutet i Solna. Källa: Naturmedel.org

080221

Enligt immunologen Susanna Ehdin frigör socker stresshormoner, sänker immunförsvaret och främjar jästsvamptillväxt i tarmen och bidrager därmed till försurningen, så att tarmslemhinnan skadas. Det orsakar även näringsbrist som gör människor rastlösa, oroliga och ger sömnbesvär samt huvudvärk.
Källa: Bo Nilsson, ur Sjukdomars orsaker.

080206
En kapsel Granatin motsvarar mängden Polyfenoler i ett normalstort granatäpple. När man tillsätter granatäppeljuice till exempelvis bröstcancer- och prostatacancerceller hämmas tillväxten kraftigt. Vidare studier pågår. Mycket lovande effekten av granatäpple har man även sett på hjärt-kärlsjukdomar.
Källa: Tidningen Hälsa

080131
Rosenrot och Rysk rot har förmågan att upphäva blockaden av enzymet hexokinas, vilket normaliserar nedbrytningen av socker.
Rysk rot förbättrar dessutom cellmembranens genomsläpplighet för glukos, vilket gör att upptaget från blodet underlättas och cellernas energibehov säkerställs.
Man kan säga att adaptogenerna motverkar tendens till högt blodsocker, de ökar insulinkänsligheten och stabiliserar blodsockret.
Källa: Naturmedel.org

080121
Rosenrot har traditionellt använts som psykostimulerande medel vid tillfällig trötthet. Muskelarbete förbättras genom ett ökat energiutnyttjande vid hård belastning. Ansamlingen av mjölksyra minskar vilket leder till en kortare återhämtningstid.

Användning av Rosenrot är känd i Sverige sedan Vikingatiden. Carl von Linné omnämner Rosenrot som lämplig medicinering vid nedstämdhet, huvudvärk och bristande sexuell förmåga. Linné nämner också att Rosenrot stimulerar intellektet.

Rosenrot har använts för att uppnå förbättrad skärpa och koncentration, t.ex vid tillfällig trötthet och för att läka “svaga nerver”. Genom den centralt stimulerande effekten påverkas humör och känslor positivt. Effekten sätter in snabbt.
Källa: Naturmedel.org

080118
Inflammation är en tickande bomb.
Åderförkalkning, cancer, diabetes och alzheimer. Dessa fyra vitt skilda sjukdomar har nu visat sig ha en sak gemensam. De kan alla utnyttja en långvarig inflammation till att vända immunförsvaret mot kroppen själv.
Källa: Illustrerad vetenskap nr 1/2008

Exempel på bra naturprodukter som kan motverkar inflammationer är: Nypon, MSM, Lecithin, Sälolja, Linfröolja, Efamol (Jättenattljusolja) och Ternicol (Råmjölk).

080110
Mycket tyder på att både omega-3 och statiner hämmar inflammationer i kroppen. De senaste forskningsrönen pekar på att åderförkalkning förmodligen orsakas av en inflammation. Därför kan den antiinflammatoriska effekten vara en del i förklaringen till den minskade dödligheten.
Källa: Naturmedel.org / Nyheter.

080102
Tyska läkare har tagit fram underplagg med A-, B- och C-vitamin. Vitaminerna tas upp av huden direkt från tyget. Samma forskare har utvecklat en tröja som är impregnerad med balsam, som lindrar ledsmärtor. Den kan köpas i specialbutiker i Österrike.

080102
Nu har vi fått in Eye Q i vårt sortiment! Det är enligt studier mycket bra för ögon och hjärna när det gäller inlärningsförmåga och koncentration. Något för både gammal och ung.