Blåbär – en kraftfull antioxidant

posted in: info bär | 0
blueberries

Blåbär – en kraftfull antioxidant
Nu när sommaren går in på sin sista månad är det hög tid att ge sig ut i skogen och plocka blåbär. Utöver att dom är goda så vet du kanske att dom har stoppande verkan vid till exempel diarrée. Men vet du att dom även håller din hjärna skärpt?

Förr såldes blåbär på apoteken som febernedsättande medel. Idag använder vi bären främst i saft, sylt och kräm. Plocka gärna bären själv. Ät dom direkt, frys in eller torka. Om du köper bären så leta efter bär som är lite knubbiga och ungefär lika stora. Undvik rynkiga bär eller sådana som saknar den karakteristiska beläggningen.

Huskur
Blåbärsväxten är ett effektivt naturmedel mot matsmältningsstörningar och diarréer. Bladen kan användas till te och bör plockas på försommaren när blåbärsriset blommar. Låt bladen torka och förvara dom sedan i en teburk. För att göra te tar du 1-2 tsk blåbärsblad och häller en kopp kokande vatten över. Sila och drick varmt 1-2 ggr/dag så länge besvären varar.

Att knapra på torkade blåbär ger liknande effekt. Färska bär kan däremot verka avförande. Om du inte vill torka blåbär själv så finns det att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Blåbär liksom tranbär sägs också skydda mot urinvägsinfektion.

Föryngrar hjärnan
I boken Mirakelhjärnan av Jean Carper beskrivs ett experiment där råttor förbättrade bland annat sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Råttorna i experimentet hade vid starten en ålder som motsvarade människans 65-70 år och åldersrelaterade hjärnskador som orsakade nedsatt minne, sämre koordination och balans.

En grupp fick äta vanlig mat och tre grupper fick äta samma mat men med en tillsats av 1-2 procent blåbär, jordgubbar eller spenat i frystorkad pulverform. Efter åtta veckor testades råttorna på nytt. Man fann då att alla råttor som ätit blåbär, jordgubbar eller spenat uppvisade bättre mentala funktioner än i början av experimentet. Deras hjärnor fungerade nu som om de vore yngre. Dom flesta var på en nivå som motsvarade medelåldern men några hade till och med nått ungdomars nivå.

Blåbär, jordgubbar och spenat förbättrade alla korttidsminnet. Men det var bara blåbär som förbättrade balans och koordination. Om vi då ska omvandla detta till oss människor så innebär det att 1,2 dl blåbär om dagen kan hjälpa oss att bevara eller till och med förbättra nedsatt minne, balans och koordination.
Försök med blåbär pågår för att bland annat se om det kan hjälpa mot Alzheimers.

Full av nyttigheter
Blåbär är rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Bären innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Cirka tre gånger mer än dom båda näst rikaste källorna, rödvin och te.

Det höga innehållet av antioxidanter sägs skydda mot infektion och ohälsa samt förnyar celltillväxten. Blåbär renar dessutom blodet, förbättrar cirkulationen och är bra för synen. Det är antocyaninerna som anses vara effektiva mot nedsatt syn och andra ögonbesvär.

Björnmat
Blåbär, liksom dom flesta andra bär, innehåller många mineraler särskilt kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Kalium och magnesium är viktiga för ett friskt hjärta och nervsystem. Kalcium är nödvändigt för benstomme och tänder samt för att muskler och hjärta ska fungera bra. Fosfor är bra för cellmembranens funktion och benstommen.

Vitaminerna i blåbär är främst C-vitamin och B-vitamin. Att blåbär innehåller mycket näring förstår man då björnarna får sin huvudsakliga näring från bären.
Källa: www.sund.nu