Blåbärspulver

posted in: Antioxidanter | 0

 

Blåbärspulver

Blåbärspulver är ett enkelt sätt att äta blåbär.

Efter att ha förstått faran med fria radikaler och att räddningen är antioxidanter, så såg vi plötsligt våra vanligaste bär med helt andra ögon! Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller, t.ex. oljor kommer oss inte tillgodo på samma sätt. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältningskanalen. Dessa bär mals till pulver, bärpulver, av hela bäret, både skal, saft, fruktkött och frön följer med så att alla dess goda och effektiva ämnen kan utnyttjas av kroppen.Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av antioxidanterna som finns i bär. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.

Vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyaniner (antioxidanter).

Blåbärspulver innehåll

Blåbärspulver innehåller många vitaminer och mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat.

Blåbärspulver innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög.

Antiocyaniner i blåbärspulver har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl.

Näringsdeklaration/100g Pulver
Energi 367 kcal / 1559 kJ
Protein 5 g
Kolhydrater 85 g
Fett 0,8 g
Vitaminer & SpårämnenVitamin A 21 μ
Vitamin C 5 mg
Vitamin E 14,4 mg
Vitamin K1 69,7 μg
Fosfor 130 mg
Jod 10 ug
Kalium 590 mg
Kalcium 150 mg
Koppar 0,53 mg
Magnesium 55 mg
Mangan 34 mg
Natrium 0,0053 g
Järn 3,6 mg
Selen 5,0 ug
Zink 0,91 mgAntocyaniner 1430 ± 50 mg
Läs här om varför det är så viktigt med antioxidanter…

Vill du köpa Blåbärspulver: Till Butiken