Kråkbärspulver

posted in: Antioxidanter | 0
Kråkbärspulver

Nyttiga ämnen i kråkbärspulver. Nyligen har intresset för kråkbär ökat och det finns ett antal nya studier som har analyserat bären. Det finns väldigt mycket fenoliska syror samt flavanoider i kråkbärspulver och bären uppvisar enorm antioxidant kapacitet. Kråkbärspulver är lätt att förvara hemma i skafferiet. Kråkbärspulver innehåller väldigt mycket antocyaniner, i paritet med det svenska blåbäret,(V. myrtillus). Denna mängd antocyaniner är mer än vad V. corymbosum innehåller. Både svenska blåbär (V. myrtillus) och kråkbär visar extremt höga värden då det gäller deras antioxidativa förmåga. Kråkbär innehåller 13 st. olika antocyaniner och HPLC-profilen är väldigt likartad blåbär. Det innebär att även kråkbär innehåller fler olika antocyaniner än de flesta bär. Det finns mycket quercetin och myrcetin i kråkbär. Precis som blåbär innehåller dock kråkbär inga ellagitanniner.

Kråkbär är ett outforskat område men allt talar för att bären borde vara väldigt nyttiga och uppvisa samma effekter som blåbär för en rad olika sjukdomar. Kråkbär innehåller väldiga många olika antocyaniner, väldigt höga mängder av dem samt en enorm antioxidativ förmåga. De borde vara minst lika nyttiga som blåbär som det har forskats enormt mycket på. Fördelen med kråkbär är att bären förekommer främst i Sverige (och Finland) så det finns en enorm kapacitet att utvinna en exklusiv produkt.

Källa: ”Nordliga skogsbär och dess hälsoeffekter” Litteraturstudie genomförd på SIK av E. Berglöf, 2008.

Och kråkbäret är den outnyttjade bärskatten som är på väg att bli den nya heta hälsokostvaran på marknaden. Vi kan anta att bäret har effekter på kolesterol, blodförtunning och blodtryck, säger Roger Uddstål, projektledare på SIK, Umeå och berättar vidare att inuiterna på Grönland sedan länge sköljt sina ögon med kråkbärssaft när de lider av snöblindhet.

Näringsdeklaration/100g pulver
Energi 367 kcal / 1559 kJ
Protein 3 g
Kolhydrater 88 g
Fett 4 g
Vitaminer & Spårämnen
Vitamin A 21 μg
Vitamin C 0,5 mg
Vitamin E 0,7 mg
Vitamin K1 15,2 μg
Fosfor 79 mg
Jod 20 ug
Kalium 725 mg
Kalcium 48 mg
Magnesium 39 mg
Mangan 0,8 mg
Natrium 2900 ug
Järn 3,1 mg
Selen 20 ug
Zink 0,6 mg

Antocyaniner 1700 mg

Läs här om varför det är så viktigt med antioxidanter…

Köpa kråkbärspulver: Till Butiken