Cancer – går det att skydda sig?

posted in: info bär | 0
Blackberry_fruits

Selen är ett grundämne och den naturliga selenhalten i marken varierar. Stora områden av jorden har brist på selen eller saknar det helt. Selen är ett livsnödvändigt spårmineral för människan. Det ingår som en del i många av kroppens enzymer och är en viktig komponent i cellernas försvar mot fria radikaler. I Sverige får vi i oss normalt mellan 30-40 mikrogram, vilket är lägst i Skandinavien.

Medan livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt selenintag på mellan 40 och 55 mikrogram kan man i hälsokostbutiken hitta tabletter med doser på över 500 mikrogram/dag, detta när riskgränsen är satt vid 350 mikrogram. Därför är det bättre att få selen naturligt och inte via kosttillskott. Det enklaste sättet att öka sitt intag av selen är att äta mer fisk och magert kött, speciellt vilt. Även skaldjur, mjölk, fil och ägg hör till de livsmedel som innehåller mycket selen.

Kan tomater och morötter skydda dig från cancer?
Vår kost innehåller emellertid flera andra substanser som är mycket starka antioxidanter och påstås kunna skydda mot cancer. I huvudsak brukar man nämna två grupper, karotenoider och flavonoider. Karotenoider är gula och röda växtfärgämnen, de mest kända är betakaroten (förstadium till vitamin A) i morot och lykopen i tomat. Betakaroten finns i morötter men även i ”gröna” grönsaker som spenat och broccoli.

I människokroppen fungerar betakaroten förutom som ett förstadium till vitamin A också som en antioxidant. Det finns i underhudsfettet och skyddar mot brännskador av solljus samt snabbar på pigmenteringen vid solning.
I olika studier har man kunnat visa att betakaroten kan bromsa delning av cancerceller och exempelvis minska risken för bröst- och magcancer. Detta tros bero på att ämnet kan förbättra kommunikationen mellan celler vilket leder till att de bromsas i sin delning.

Den andra kända karotenoiden, lykopen, kan precis som betakaroten fånga upp och oskaddliggöra fria radikaler. Lykopen har även visat kunna minska risken för cancer i mage, tjocktarm, bukspottkörtel, prostata och äggstockar. Högsta halterna av lykopen hittas i tomater. Dock är vår förmåga att ta upp lykopen från råa tomater relativt liten men den ökar betydligt om man först hettar upp tomaterna i lite olja, som exempelvis vid tillagning av tomatsås. Enligt flera studier kan karotenoider minska cancerrisken, medan enligt andra saknar de en skyddande effekt mot cancer. Trots dessa motsägelser får man inte glömma att inkludera karotenoiderna i sin kost, eftersom dessa ämnen är kraftfulla antioxidanter och skyddar våra celler från fria radikalers angrepp.

Ger asiatisk kost ett friskare liv?
Den andra omtalade gruppen är flavonoider som också förekommer i grönsaker och frukt men även i te, rött vin och fruktjuicer. De är inte lika färgrika som karotenoider utom några undantag, den blåa färgen i exempelvis blåbär och vindruvor. När flavonoider intas via vanlig kost så agerar de som kraftfulla antioxidanter.

Flera studier tyder på att flavonoider kan förhindra olika former av cancer. En typ av flavonoider kallas fytoöstrogener och de bildas när bakterier i tarmarna aktiverar ämnen från till exempel sojabönor och linfrö så att de liknar östrogen. Fytoöstrogenerna anses bland annat ha en skyddande effekt mot bröst- och prostatacancer. Dessa former av cancer är de vanligaste i USA och Europa, men mer ovanliga i Asien. Forskare tror att det beror bland annat på att den asiatiska kosten innehåller traditionellt mycket sojaprodukter.

Framtiden får avgöra
Förekomsten av cancer är oroväckande hög och trots stora forskningsinsatser fortsätter antalet cancerfall att öka. Inom EU diagnostiseras varje år 1,5 miljoner och fler än 900 000 människor dör årligen i cancer. Minst vart tionde cancerfall beräknas bero på ärftlighet. En ärftlig känslighet i kombination med olika riskfaktorer kan framkalla förändringar i generna som i sin tur kan leda till cancer. Det finns ingenting vi kan göra för att helt utesluta risken för att få en cancersjukdom.

De ”klassiska” behandlingsmetoderna som kirurgi, strålning, cytostatika och hormoner är fortfarande grunden vid behandling av cancer. Frågan är om behandlingen kommer se likadan ut i framtiden. Intresset för samband mellan kost och hälsa har alltid varit stort, och på senare år har forskare allt mer intresserat sig för faktorer som skyddar mot cancer. Trots att det har gjorts stora framsteg i kampen mot cancer, finns det fortfarande stora möjligheter till förbättring. Genom fler och bättre förebyggande åtgärder skulle man kunna minska antalet cancerfall avsevärt.
Källa: www.sund.nu