D-vitamin bildas i kroppen

posted in: Vitaminer | 0
D-vitamin

Varannan svensk kan lida brist på Supervitaminet D-vitamin i solfattiga Sverige. Symptomen är diffusa i början, men tidiga tecken kan vara nedstämdhet och trötthet. Under sommarhalvåret är det därför viktigt att vi försöker vara ute i solen, när den tittar fram, och låta den lysa mot naken hud.
Just nu diskuterar forskarna konflikten mellan risk och nytta när det gäller solandet. Ett bra råd är att enbart sola 15-20 minuter men passa på mitt på dagen när det bildas mest D-vitamin.Genom att stärka immunförsvaret med extra D-vitamin kan det skydda mot influensa och kronisk ledgångsreumatism. Vitaminet påverkar även hjärnan positivt och motverkar tandlossning och tandköttsinflammation.
Forskarna har på senare år hittat många goda egenskaper med D-vitamin. Detta Supervitamin anses bland annat stärka immunförsvaret, motverka hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, cancer, reumatism och depression.

– En del av dem som tar antidepressiva läkemedel i dag, skulle kanske kunna ta D-vitamin i stället, säger Mats Humble, överläkare på akutpsykiatriska kliniken, Umas i Malmö.
Förr trodde man att D-vitamin bara var bra mot benskörhet och muskelsvaghet. Men nu vet man bättre.

– Det finns stöd för att D-vitamin motverkar uppkomsten av flera vanliga cancerformer, säger Mats Humble. Till exempel grovtarmscancer och lymfom men även prostatacancer och bröstcancer.

Flickor som solat i tonåren löper 35 procent mindre risk för att få bröstcancer, visar en kanadensisk studie. Enligt en brittisk forskarrapport verkar det som om just D-vitamin kan hindra bröstcancer från att sprida sig.Genom att sola försiktigt under sommarmånaderna men vistas ute under dagtid tjugo minuter, två till tre gånger i veckan med så mycket bar hud som möjligt så får du i dig D-vitamin.
Du kan inte använda solskyddsmedel eftersom det blockerar bildandet av D-vitamin. Under vinterhalvåret får du inte i dig någon D-vitamin av solen.

Ät fet fisk, ju fetare fisk desto mer D-vitamin. Lax och ål är de fisksorter som innehåller allra mest. Strömming, sill och makrill är billiga D-vitaminkällor.

D-VITAMIN
D-vitamin bildas i kroppen när huden exponeras för ultraviolett ljus.
Det kan också tillföras via maten och genom kosttillskott. I riskgrupperna för D-vitaminbrist finns befolkningen i solfattiga länder, framför allt om de är mörkhyade, vilket kräver mer solbelysning för att bilda D-vitamin, personer som bär heltäckande kläder samt äldre som har svårare att bilda vitaminet.
Referens: Läkartidningen.se/engine.php?articleId=6279
Referens: Expressen.se/halsa/1.707114

För att handla: Till Butiken