Havtornspulver

posted in: Antioxidanter | 0

Havtorn

Havtorn / Havtornspulver
Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller, t.ex. oljor kommer oss inte tillgodo på samma sätt. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältningskanalen. Dessa bär mals till pulver (bärpulver) av hela bäret, både skal, saft, fruktkött och frön följer med, så att alla dess goda och effektiva ämnen kan utnyttjas av kroppen.

Havtornet är en mycket taggig växt, har svårplockade små orange bär. Havtorn är tvåbyggare. För att få en rik bärskörd måste man plantera buskar av båda könen.

Havtornspulver innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler. Havtornspulver innehåller också B12 och omega 3, 6, 7 och 9 och ca 6 ggr mer C-vitamin/100g än apelsiner.

Utmärkande för just havtornspulver är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror.De ger orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter. Det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.

Havtorn innehåller stora mängder C-vitamin och olika former av B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, E och K-vitamin, 7 olika flavonoider, karoten, folsyra, 20 olika mineraler och spårämnen bl.a. fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink.
.

Ett informationsmaterial med grundläggande beskrivning av havtornsväxten och
dess historiska och nuvarande användning.

Näringsdeklaration/100g pulver
Energi 367 kcal / 1559 kJ Protein 13 g
Kolhydrater 52 g
Fett 25 g

Vitaminer & Spårämnen
Vitamin A 21 μg
Vitamin C 110 mg
Vitamin E 26 mg
Vitamin K1 21 μg
Fosfor 155 mg
Jod 10 ug
Kalium 990 mg
Kalcium 70 mg
Koppar 0,51 mg
Magnesium 55 mg
Mangan 0,8 mg
Natrium 0,0053 g
Järn 2,7 mg
Selen 6,0 ug
Zink 1 mg
Läs här om varför det är så viktigt med antioxidanter…

Köpa Havtornspulver: Till Butiken