Tranbärspulver

posted in: Antioxidanter | 0
Tranbärspulver

Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller, t.ex. oljor kommer oss inte tillgodo på samma sätt. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältningskanalen. Dessa bär mals till pulver (bärpulver) av hela bäret, både skal, saft, fruktkött och frön följer med, så att alla dess goda och effektiva ämnen kan utnyttjas av kroppen.

Tranbär / Tranbärspulver

Ämnen i tranbärspulver stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa. Tranbär är en nygammal folkmedicin som får stöd av modern forskning.

Tranbärspulver innehåller bland annat antioxidanten resveratrol och även fibrer C-vitamin D-vitamin folat, järn, zink, kalcium men även ett ämne som heter PAC.

Tranbärspulver är en slags ljungväxter och växer som krypande dvärgbuske på myrar runt om i Norden. Förr användes bären som medicinalväxt för att t.ex sänka hög feber.

PAC är ett ämne hindrar bakterier från att få fäste i kroppen, vilket gör att fler av bakterierna sköljs ut med urinen. PAC är också en kraftfull antioxidant.

Näringsdeklaration/100gpulver
Energi 357 kcal / 1515 kJ
Protein 3 g
Kolhydrater 81 g
Fett 2 g

Vitaminer & Spårämnen
Vitamin A 21 μg
Vitamin C 19,4 mg
Vitamin K1 0 μg
Fosfor 139,4 mg
Kalium 444,2 mg
Kalcium 60,4 mg
Koppar 0,4 mg
Magnesium 59,5 mg
Järn 6,6 mg
Zink 1,8 mg

OBS
*
Indikationer finns på att tranbär kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel t.ex warfarin. Tranbär innehåller oxalater.
* Lider man eller har haft problem med njursten eller gallsten kan försiktighet vara klokt.
* Risk vid astma. Den som har en astma av den form där man är överkänslig mot    Acetylsalicylsyra kan tänka på att tranbär innehåller väldigt hög mängd av Bensoesyra, en “släkting” till Acetylsalicylsyra.

För personer som har problem med njursten rekommenderas att samtidigt ta tillskott av magnesium. Detta för att magnesium eliminerar oxalat (som oftast är orsaken till njurstenar), som tranbären innehåller.
Läs mer om varför det är så viktigt med antioxidanter
Köpa Tranbärspulver: Till Butiken