Intressant Vetande

posted in: Viktigt vetande | 0

Intressant Vetande

Vad är öronvax?
Öronvax skyddar örat. Öronvax, eller cerumen, består av döda hudceller från hörselgången och sekret från körtlar i hörselgången. Förutom att smörja hörselgången så att den inte blir irriterad är vaxet antibakteriellt och skyddar örat från infektioner.

Varför kan jag hitta hela majskorn i min avföring?
Hinnan på majskornen består av sega växtfibrer som också finns i skalet på bönor och tomater. Fibrerna består av cellulosa, vilket är den huvudsakliga ingrediensen i exempelvis bomull och trä. Människan saknar enzymer för att smälta och lösa upp cellulosafibrer, därför kan våra magar inte bryta ned hela majskorn, utan de passerar hela genom tarmen.

Spenat
I spenat finns ett naturligt ämne som heter thylakoider. Äter vi dessa thylakoider ihop med vår måltid, gör de att vi håller oss mätta en längre tid.
Det har visat sig att detta resulterar i viktnedgång, förbättrade blodfetter och ett minskat midjemått.

Gurkmeja + Svartpeppar
Curcumin är pigmentet hos den starka curryväxten gurkmeja och är mycket antiinflammatoriskt. Ämnet Piperin i svartpepparn ökar gurkmejans egenskaper mångfalt.
D-vitamin
I solfattiga Sverige kan D-vitamin brist förekomma hos många under det mörka vinterhalvåret! Ät därför fet fisk regelbundet eller ta D-vitamin som tillskott. Februari och mars är månaderna som vi i Sverige har de lägsta nivåerna av D-vitamin i kroppen.