Lingonpulver

posted in: Antioxidanter | 0
Lingonpulver

Ät fet mat – och addera lingon / lingonpulver på tallriken.
Då förbättras både blodsocker- och kolesterolvärden. Åtminstone funkar det på möss. Lovisa Heyman, molekylärbiolog och doktorand vid Lunds universitet, har nämligen kunnat visa att ett tillskott av lingon till en annars fet kost gav påtagligt lägre vikt: – När vi började se resultatet att de framför allt var skyddade mot viktuppgång så var det ju väldigt spännande. Vi hade väl tänkt att blåbär och svartvinbär kanske skulle ha den här effekten, men det här med lingon var ju lite nytt, säger Lovisa Heyman till Ekot.

I studien använde forskarna sig av en typ av möss som lätt lägger på sig fett, och som anses kunna motsvara människor med övervikt och risk för diabetes.

Några möss fick kost med lite fett i, men de allra flesta fick mycket fett i maten. Mössen delades sedan in i olika grupper som fick bär som tillskott till den feta maten. På listan över bär stod lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och det så kallade superbäret, acai, från Brasilien. När mössen efter tre månader jämfördes med kontrollgruppen, som inte fick några bär, hade lingongruppen de överlägset bästa resultaten. – Mössen som fick lingon var inte feta, de hade lägre blodsocker och det var inte lika insulinresistenta och de hade lägre inflammation i kroppen. Även svarta vinbär och blåbär hade god effekt för kroppens hälsa, men inte lika tydliga som lingonen.

Nyttiga ämnen i lingon
Det finns inte lika mycket forskning gjord på lingon om man jämför med blåbär. Det finns dock många studier som har analyserat innehållet av de fenoliska molekyler som finns i lingon.Det finns antocyaniner i lingon, men framför allt mycket cateniner, fenoliska syror samt tanniner. Lingonpulver innehåller 10 ggr så mycket cateniner (ca 250- 500 mg/kg)jämfört med andra bär från samma släkte. T.ex. så innehåller blåbär 75 mg/kg och tranbär 30 mg/kg catechiner. Lingon uppvisar högst antioxidant kapacitet i TOSC (total oxidant scavening capacity), vilket demonstrerar att lingon är bra för att reducera fria radikaler. Lingon innehåller quercetin, som visats ha positiva effekter på hjärtkärlsjukdom och vissa cancerformer. Dessutom är lingon en bra källa för lignaner. Nyligen publiserades det en studie som visar att lingon innehåller upp till 20 olika möjliga molekyler (flavonoler, antocyaniner, catechiner och deras glucosider men även caffoyloch ferul-syra konjugat).

Lingonpulver har visats ha bra antimikrobiella egenskaper vilket troligen beror på att lingon innehåller så mycket tanniner (mest procyanidin typ A och B) men även mycket benzoensyra som sänker pH till 2.4-3.5, vilket är en fördel för att bekämpa mikroba mekanismer. Tanniner hindrar bakterierna att fästa i urinblåsan.

Lingonpulver innehåller inte ellagitanniner, till skillnad från hjortron där ellagitanniner är uttryckt i stora mängder. Lingon innehåller även höga mängder av resveratrol, vilket har bra förmåga att reducera oxidativ stress och skyddande egenskaper. Källa: ”Nordliga skogsbär och dess hälsoeffekter” Litteraturstudie genomförd på SIK av E. Berglöf, 2008.

Lingonpulver är gott att strö över fil, youghurt eller gröt. Lingonpulver passar också jättebra i en smoothie.

Näringsdeklaration/100g pulver
Energi 359 kcal / 1523 kJ
Protein 3 g
Kolhydrater 85 g
Fett 0,8 g

Vitaminer & Spårämnen
Vitamin A 21 μg
Vitamin C 19,4 mg
Vitamin K1 3 μg
Fosfor 143 mg
Kalium 444 mg
Kalcium 61 mg
Koppar 0,4 mg
Magnesium 50 mg
Järn 5,3 mg
Zink 1,8 mg

Läs här om varför det är så viktigt med antioxidanter…

Köpa lingonpulver: Till Butiken