Torkade bärpulver – Syrligt och gott

Mest antioxidanter finns det i bär.

Efter att ha förstått faran med fria radikaler och att räddningen är antioxidanter, så såg vi plötsligt våra vanligaste bär med helt andra ögon!

Antioxidanter motverkar fria radikaler som ökar när vi motionerar, solar, stressar, äter osv… Utan antioxidanter rostar våra kroppar inifrån, sjukdomar uppstår och vi åldras i förtid.

Fria radikaler ger svåra sjukdomar

Fria radikaler anses även orsaka inflammationer. Inflammationer tros ligga bakom bl.a hjärt- och kärlsjukdomar, ögonsjukdomar, reumatism och alzheimer.

Färska bär är både nyttig och gott, men ämnen som de hårda fröna innehåller kommer oss inte tillgodo. Vissa bär har så hårda frön att det nästan är omöjligt att bita sönder dem och utnyttja de goda ämnena. Fröna går ofta bara rakt igenom matsmältnings-kanalen.

Hela bäret mals

Våra bärpulver kommer av hela bäret, både skal, saft, fruktkött och kärnor följer med. Alla bärens goda och effektiva ämnen kan då utnyttjas lättare av kroppen.

Syrligt och gott.

Ett naturligt sätt att få i sig många viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler!
Enkelt att strö över yougurt, fil eller varför inte i en smoothie.
En bra start på dagen för hela familjen.
Eller kanske en välsmakande likör, en smaskig sockerkaka eller en nyttig tinktur.
Bärpulvren innehåller 100% bär och inga tillsatser. En ren naturprodukt Import Finland

Våra unika bärpulver-blandningar

Ger ett brett spektrum av ANTIOXIDANTER, vitaminer och mineraler!

Genom att blanda bär av olika färger ökar man inte bara antalet olika antioxidanter, man får också många andra hälsobefrämjande effekter.

Brett spektrum

Ett brett spektrum av blandade bär är viktigt. Varje enskild antioxidant skyddar bara mot en typ av fria radikal. Därför är det bästa att blanda bär i olika färger.

optimal

OxANT Optimal
100 & 300g och refill 575g
En gedigen blandning av Blåbär, Tranbär, Havtorn, Svarta Vinbär och Nypon
Optimal D3

Optimal + D3
En nyhet i Bärpulverfamiljen! 100 & 300g
En blandning av blåbär, nypon, havtorn, tranbär och svarta vinbär tillsammans med D3-vitamin 3000 IE i 1 tsk. Allt i pulverform.
Bären säljes även var för sig. 100/300/575g
blabar_li_wp

Blåbärspulver
100/300 och refill 575g
Lingonpulver_li_wp
Lingonpulver
100 & 300g
Tranbärspulver
Tranbärspulver
100/300 och refill 575g
Kråkbärspulver
Kråkbärspulver
100 & 300g
Havtornspulver
Havtornspulver
100/300 och refill 575g
Aroniapulver

Aroniapulver
100 & 300g
Svarta vinbärspulver
Svarta Vinbärspulver
100 & 300g och refill 575g
Jordgubbspulver
Jordgubbspulver
100 & 300g
Hallonpulver
Hallonpulver
100 & 300g
Halloncrunch
Halloncrunch
100g
Lite info om bären och örterna?

Blåbär

Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av antioxidanterna som finns i bär. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.
Vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyaniner (antioxidanter).

Blåbär innehåller många vitaminer och mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat.

Blåbär innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög.

Antiocyaniner har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl.

Nypon – Rosa Canina

Förr torkade man nypon till hästar, både för att höja immunförsvaret och förebygga förslitningsskador.
Nyponet innehåller väldigt mycket vitamin C, och även höga halter av antioxidanterna betakaroten och flavonoider.

Betakaroten är en antioxidant som är ett förstadium till A-vitamin. β-karoten-A skyddar mot solbränna. Man vet inte exakt hur hur betakaroten skyddar, men det kan bero på att antioxidanterna tar död på dom fria radikaler som man får när man vistas ute i solen.
Det finns studier som har visat att nypon även innehåller lykopen samma antioxidant som finns i tomater. Forskarna har även hittat att nypon är en riktigt bra källa till folat.

Nypon innehåller ca 40 ämnen bl a mycket bioflavonoider (t ex histidin och rutin), sk P-vitamin (befrämjar rejält C-vitaminupptaget), antioxidanter, aminosyror, omegasyror, betakarotener, koppar, kalcium, magnesium, zink, litium, bor, glukos, fluor, järn, kisel, vitamin K, E, B6, sulfater, kalium mm.

Förväxla inte nyponpulver med nyponsoppa som mest innehåller socker.

Havtorn

Havtornet är en mycket taggig växt, har svårplockade små orange bär. Havtorn är tvåbyggare. För att få en rik bärskörd måste man plantera buskar av båda könen.

Havtornets bär innehåller höga halter av de antioxidativa vitaminerna C, A, E, K och P med högt flavonoidinnehåll. Man har hittat mer än tio olika flavonoider. Ämnen med höga halter och som har antioxidativa egenskaper som skyddar mot fria radikaler. Havtorn innehåller också B12 och omega 3, 6, 7 och 9 och ca 6 ggr mer C-vitamin/100g än apelsiner.

Utmärkande för just havtorn är dess höga oljeinnehåll i fruktkött, skal och kärnor. Karotenhalten i fruktköttoljan är mer än i någon annan frukt eller grönsak. Hög E vitaminhalt i fruktkött, skal och kärnolja. Dessutom vitamin K och fosflin. Fruktköttoljan har 68,8% omättade fettsyror. Kärnoljan har 88,9% omättade fettsyror.De ger orangeröda, bärliknande, C-vitaminrika frukter. Det är rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och fettsyror.

Havtorn innehåller stora mängder C-vitamin och olika former av B-vitamin: B1, B2, B3, B5, B6, B12, A, E och K-vitamin, 7 olika flavonoider, karoten, folsyra, 20 olika mineraler och spårämnen bl.a. fosfor, kalium, kalcium, koppar, mangan, magnesium, natrium, järn och zink.

Svarta vinbär

Svarta vinbär är verkligen Nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener.
Svarta vinbär innehåller den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. Svarta vinbär innehåller också vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, t.ex. svarta vinbär och blåbär.

GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär.

Antocyaninerna är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk.

Tranbär

Ämnen i bären stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa. Tranbär är en nygammal folkmedicin som får stöd av modern forskning.
Tranbär innehåller bland annat antioxidanten resveratrol och även fibrer C-vitamin D-vitamin folat, järn, zink, kalcium men även ett ämne som heter PAC.

Tranbären är en slags ljungväxter och växer som krypande dvärgbuske på myrar runt om i Norden. Förr användes bären som medicinalväxt för att t.ex sänka hög feber.

PAC är ett ämne hindrar bakterier från att få fäste i kroppen, vilket gör att fler av bakterierna sköljs ut med urinen. PAC är också en kraftfull antioxidant.

Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som bildas av flera växter, bl.a. i skalet på röda vindruvor, som ett försvar mot angrepp av bakterier och svampar. En rad olika goda hälsoeffekter, som antiinflammatoriska, neurologiska, cancerhämmande, virushämmande och till och med anti-åldrande effekter har rapporterats. Alla dessa studier har skett in-vitro i provrör, jäst, eller på maskar, möss och råttor, och alltså inte på människa. Resveratrol säljs emellertid som framför allt en antioxidant av hälsokostbutiker.

I en italiensk studie provades resveratrol på möss som smittats med ett influensavirus. De möss som fick resveratrol hade 40 procents ökad överlevnad jämfört med de möss som bara fick placebo. Sex dygn efter att mössen ympats med influensaviruset hade de möss som fått resveratrol 98 procent lägre halt viruspartiklar i lungorna jämfört med de möss som fått placebo.

Det finns även spekulationer om resveratrol som finns i rödvin skulle kunna förklara varför befolkningen i södra Frankrike, som har en diet som leder till hjärt- och kärlsjukdomar, ändå klarar sig jämförelsevis sett mycket väl från sådana sjukdomar. Forskare anser att många fler studier behövs för att kartlägga resveratrols effekter på hälsa.
Källa wikipedia

OBS
* Indikationer finns på att tranbär kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel t.ex. warfarin. Tranbär innehåller oxalater.
* Lider man eller har haft problem med njursten eller gallsten kan försiktighet vara klokt.
* Risk vid astma. Den som har en astma av den form där man är överkänslig mot Acetylsalicylsyra kan tänka på att tranbär innehåller väldigt hög mängd av Bensoesyra, en “släkting” till Acetylsalicylsyra.

För personer som har problem med njursten rekommenderas att samtidigt ta tillskott av magnesium. Detta för att magnesium eliminerar oxalat (som oftast är orsaken till njurstenar), som tranbären innehåller.