Lingon
Lingon är ett ris med vintergröna läderartade blad och röda bär. De blommar i maj-juli, blommorna är klockformade, vita eller ljusrosa och sitter i klasar. De blanka och klarröda bären mognar i augusti-september. De behöver inte konserveras då de har lång hållbarhet på grund av sin höga halt av bensosyra och även C-vitaminhalten är hög. Förr såldes bären, Baccæ vitis idææ, på apoteket som bland annat febernedsättande medel.
OBS. pga sin höga bensoesyrahalt kan vissa personer som är känsliga för fruktsyror reagera allergiskt på bären. Det är en reaktion om liknar den som en del personer kan få av salicylsyra eller acetylsalicylsyra.
Källa: Helhetsdoktorn.nu
Lingon innehåller gott om antioxidanter
Lingon innehåller s k fytokemikalier – ämnen som plantan producerar som ett skydd för att filtrera bort skadliga solstrålar. Ju starkare färg ett bär har, desto mera skyddsämnen – antioxidanter – innehåller det. Därför är särskilt skalet på lingon värdefulla.
De innehåller precis som tranbär och blåbär proantocyaniner, vilka är röd-blåa färgämnen med antioxidativa egenskaper. I lingon finns också bl.a C- B-, A-vitaminer samt kalium, järn och mangan.
Bensoesyran hämmar bakterie- och svamptillväxt.
Lingon mot urinvägsproblem
Essi Sarkkinen, verkställande direktör för Foodifiles Oy, finns bland annat i Kuopio ett stort intresse för att åstadkomma ett hälsopåstående för lingon. Sarkkinen tror antar att det sannolikt inom ett par år går att få kliniska bevis för att lingon har samma hälsoegenskaper som de som redan har konstaterats hos tranbär. Vid sidan av den minskade risken för urinvägsinfektion har lingonet en lång meritförteckning. Lingonet är energifattigt, är fiberrikt, har låg fetthalt, saknar mättat fett och natrium, men utgör en naturlig E-vitaminkälla och innehåller rikligt med antioxidanter och polyfenoler. Kost som innehåller rikligt med polyfenoler har konstaterats minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Källa: www.sitra.fi