Tranbär

Ämnen i bären stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa. Tranbär är en nygammal folkmedicin som får stöd av modern forskning.

Tranbär innehåller bland annat antioxidanten resveratrol och även fibrer C-vitamin D-vitamin folat, järn, zink, kalcium men även ett ämne som heter PAC.

Tranbären är en slags ljungväxter och växer som krypande dvärgbuske på myrar runt om i Norden. Förr användes bären som medicinalväxt för att t.ex sänka hög feber.

PAC är ett ämne hindrar bakterier från att få fäste i kroppen, vilket gör att fler av bakterierna sköljs ut med urinen. PAC är också en kraftfull antioxidant.

Resveratrol är en antioxidant och en växtpolyfenol som bildas av flera växter, bl.a. i skalet på röda vindruvor, som ett försvar mot angrepp av bakterier och svampar. En rad olika goda hälsoeffekter, som antiinflammatoriska, neurologiska, cancerhämmande, virushämmande och till och med anti-åldrande effekter har rapporterats. Alla dessa studier har skett in-vitro i provrör, jäst, eller på maskar, möss och råttor, och alltså inte på människa. Resveratrol säljs emellertid som framför allt en antioxidant av hälsokostbutiker.

I en italiensk studie provades resveratrol på möss som smittats med ett influensavirus. De möss som fick resveratrol hade 40 procents ökad överlevnad jämfört med de möss som bara fick placebo. Sex dygn efter att mössen ympats med influensaviruset hade de möss som fått resveratrol 98 procent lägre halt viruspartiklar i lungorna jämfört med de möss som fått placebo.

Det finns även spekulationer om resveratrol som finns i rödvin skulle kunna förklara varför befolkningen i södra Frankrike, som har en diet som leder till hjärt- och kärlsjukdomar, ändå klarar sig jämförelsevis sett mycket väl från sådana sjukdomar. Forskare anser att många fler studier behövs för att kartlägga resveratrols effekter på hälsa.
Källa wikipedia

OBS
* Indikationer finns på att tranbär kan förstärka effekten av blodförtunnande läkemedel t.ex. warfarin. Tranbär innehåller oxalater.
* Lider man eller har haft problem med njursten eller gallsten kan försiktighet vara klokt.
* Risk vid astma. Den som har en astma av den form där man är överkänslig mot Acetylsalicylsyra kan tänka på att tranbär innehåller väldigt hög mängd av Bensoesyra, en “släkting” till Acetylsalicylsyra.

För personer som har problem med njursten rekommenderas att samtidigt ta tillskott av magnesium. Detta för att magnesium eliminerar oxalat (som oftast är orsaken till njurstenar), som tranbären innehåller.

Till Butiken