Blåbär

Vi nordbor är ganska skeptiska av oss, när det gäller hälsoeffekter av antioxidanterna som finns i bär. Vi har ofta lättare att ta till oss bär och frukters hälsobringande egenskaper ifall de kommer från något exotiskt land långt bort.

Vi ska vara glada över blåbären som växer i våra skogar. För våra blåbär har, till skillnad från de stora amerikanska blåbären, färg i både fruktkött och skal. De amerikanska bären är bara blå i skalet. Därför innehåller de nordiska blåbär en högre halt av antocyaniner (antioxidanter).

Blåbär innehåller många vitaminer och mineraler, bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn, B-vitamin och betakarotener. Antioxidanterna i blåbär har en skyddande effekt på ögats näthinna och kan bromsa åldersförändringar i ögat.

Blåbär innehåller hög halt av antioxidanterna flavonoider och antocyaner. Det är antocyaniner som ger blåbär deras blåa färg. De innehåller också rikligt med C-, E-, B6-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög.

Antiocyaniner har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande, främst för ögats små kärl.

Mörk choklad och blåbär – en fullträff för vikt och hälsa

En ny studie visar att både blåbär och mörk choklad innehåller kraftfulla antioxidanter som troligen ligger bakom hälsofördelarna. Dessutom påverkar dom inte insulin och blodsocker.

Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet så lät forskare vid Karolinska institutet (KI) och Örebro universitet testpersoner äta lite mjölkchoklad, vit choklad och mörk choklad med 85% kakao.

Den mörka chokladen påverkade knappt insulin och blodsocker alls, medan vit choklad och mjölkchoklad ökade insulinutsöndringen och höjde blodsockerhalten desto mer. Ett förhöjt blodsocker gör att man lättare kan gå upp i vikt.

– Vit choklad och mjölkchoklad höjer insulinet fem gånger, säger Kerstin Brismar till Expressen.

Forskarna fann också att män och kvinnor reagerade olika på dom olika chokladsorterna. Den vita chokladen var sämst för män medan mjölkchoklad var sämst för kvinnor.

– Studien har gett mycket spännande resultat. Mörk choklad kan rekommenderas till diabetiker och överviktiga. Mäns och kvinnors hantering av fetter i levern skiljer sig åt och det kan ligga bakom skillnaderna för olika chokladsorter, säger Kerstin Brismar, professor och diabetesforskare vid KI, till Svenska Dagbladet.

Forskarna studerade även vilken effekt en blåbärsdryck, 100 % blåbär från Saxhyttegubben, hade på ett förhöjt blodsocker. Drycken innehåller inga tillsatser och inget extra socker tillsatt.

– För länge sedan använde kloka gummor blåbär och blåbärsskal att göra te av. Det var ett sätt att behandla diabetes med eftersom man såg att det sänkte blodsockret, säger Kerstin Brismar till Expressen.

Källa: www.sund.nu

Till Butiken