Svarta vinbär

Svarta vinbär är verkligen Nordens druvor. Fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler! Den lila eller mörkt röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener.

Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck. Svarta vinbär innehåller också den hälsosamma omega 6-fettsyran GLA (gammalinolensyra). Samma sorts fettsyror som i jättenattljusoljan. GLA kan minska PMS- och klimakteriebesvär.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Antocyaniner finns det särskilt mycket av i bär, t.ex. svarta vinbär och blåbär.

De är antioxidanter och verkar antiinflammatorisk. Svarta vinbär innehåller vitamin A, B3, C, E, K, Omega 6-fettsyran GLA samt bl.a. kalium, kalcium, fosfor, magnesium, järn, selen och rikligt med flavonoider.

Svarta vinbär är ett nyttigt bär som är rikt på C-vitamin.

Svarta vinbär är en av våra vanliga trädgårdsbuskar. Av bären tillverkas gelé, saft, sylt och det är en vanlig smaksättning till brännvin och vodka. Av bladen går det att göra örtte.

Svarta vinbär (Ribes nigrum) tillhör släktet ripsar och familjen ripsväxter. Bären är svarta, söta, lätt syrliga och mognar runt juli. Busken kan odlas i hela Sverige. Svarta vinbär är en av våra vanliga trädgårdsväxter.

Te av bladen är urindrivande. Även den råa juicen är urindrivande.

Nyttigt i svarta vinbär

Juicen och bären är mycket rika på C-vitamin. Per 100 g bär finns 210 mg C-vitamin.

Den lila eller mörk röda nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. Svarta vinbär innehåller också en hel del kalium så liksom övriga grönsaker, bär och frukt är de bra kost vid högt blodtryck.

Antocyaniner tros kunna förebygga många sjukdomar. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Vodka med svarta vinbär

Traditionen att krydda vodka med svarta vinbär har sin historia i Ryssland liksom vodkan. Vodka kryddad med svarta vinbär får en gul, grön till lila färg med en viss sötma. Vodkan känns ofta syrlig och sammandragande i munnen.

Känd vodka med svarta vinbär inkluderar svenska “Absolut Kurant” och “Svart Vinbärs Brännvin” (lanserades redan 1929).

Snaps med svarta vinbär

Fyll en flaska till 3/4 med svarta vinbär och några blad. Häll på valfri vodka upp till kapsylen. Låt flaskan stå en månad och sila sedan bort bären.

Längre lagring ger en djupare smak och en svagt brun smak.

Hög efterfrågan på svarta vinbär

Efterfrågan på svarta vinbär har ökat kraftigt de senaste åren i Europa. En viktig orsak är att mejeribranschen, som i sin gamla kärnverksamhet kring mjölkproduktionen ofta har problem, har börjat utveckla nya produkter, som smoothies, probiotiska drycker m.m. Många av dessa nya produkter smaksätts med nyttiga bär och frukter.

Svarta vinbär med sin goda smak, höga halt av C-vitamin och exotiska antioxidanter är högt efterfrågan. Smaken hos svarta vinbär går också mycket bra tillsammans med just mejeriprodukter.
Mer C-vitamin i svarta vinbär

Forskning pågår för att höja halten av C-vitamin i svarta vinbär. Vid brittiska Scottish Crop Research Institute (SCRI) och East Malling Research i Kent pågår forskning. Där har forskarna upptäckt att stärkelsen som ackumuleras i busken efter att bären har skördats har en stor betydelse för hur mycket C-vitamin som kommer produceras nästa år.

Nu ändrar man nivåerna av socker i olika delar av buskarna för att redo ut hur det påverkar kvaliten på bären och mängden C-vitamin som produceras.

– Att förstå hur och när C-vitamin produceras och ackumuleras i svarta vinbärs buskar är till tydlig fördel för konsumenten. Vi kan odla grödor som producerar jos med en högre halt av C-vitamin och bättre smak, berättar forskningschefen Dr Robert Hancock vid SCRI.

– C-vitamin är viktigt för tillväxten och reparationen av kroppen och ger immunförsvaret extra kraft, men genom att det är vattenlösligt kan kroppen inte lagra C-vitamin.

– Vi behöver äta mat som är rik på C-vitamin varje dag, men de flesta äter helt enkelt inte tillräckligt med C-vitamin. Svarta vinbär innehåller mer C-vitamin än apelsiner och en ännu högre halt i dem kan bara vara en bra sak, berättar Dr Hancock.

Dr Robert Hancock vid SCRI menar att en ny sorts svarta vinbär med en högre halt av C-vitamin kan ge de brittiska lantbrukarna en ny lönsam gröda.

Projektet kommer att pågå under ytterligare två år och det kanske svåraste återstår att göra.

– Nu vill vi utveckla tekniken och kunskapen för hur vi kan accelerera avlandet av super svarta vinbär, avslutar Dr Hancock.

Forskningsgruppen har fått £1.2M i finansiering från Horticulture LINK programme. Bakom Horticulture LINK programme står Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), GlaxoSmithKline, the Horticulture Development Council och Scottish Executive Environment and Rural Affairs Department (SEERAD).

Genetisk modifiering ska enligt uppgift inte användas utan det man valt att arbeta med är traditionell avel.

– BBSRC är en stark supporter av den här typen av forskning där grundläggande platvetenskap används för att förbättra näringsvärdet och effekten på hälsa hos populära råvaror, kommenterar professor Nigel Brown, vid BBSRC.

Svarta vinbär i Sverige

Svarta vinbär från Sverige, UK m.fl. länder på samma breddgrader är mycket mörka. Kraftigt mörk färg är nära associerat med höga halter av polyfenoler. Våra svenska svarta vinbär är därför excellenta för vår hälsa.

Svarta vinbär och läkemedel

Många växter är s.k. MAO-hämmare. En MAO-hämmare stoppar de enzymer ansvariga för att bryta ned nor-adrenalin, serotonin m.fl. signalsubstanser. Detta innebär att de kan förstärka effekten av ett större antal läkemedel som påverkar hjärnan. Bland dessa finns SSRI-läkemedel (Cipralex, Zoloft, Cipramil m.fl.), centralstimulerande läkemedel och flera andra.

De flesta vanliga livsmedel som är MAO-hämmande har en i praktiken svag effekt som är försumbar i normala mängder. Viss forskning antyder att svarta vinbär kan ha en mer potent MAO-hämmande verkan. Det är därför klokt att vara försiktig med svarta vinbär om man äter läkemedel som verkar i hjärnan: antidepressiva läkemedel, läkemedel mot ADHD, lugnande läkemedel, läkemedel mot psykoser m.m.
Källa: Nyfikenvital.org

Ämnen som finns i blåbär och svarta vinbär kan bromsa vårt inre åldrande.
I en studie på patienter med njursvikt ska forskare vid Karolinska institutet undersöka effekten av dessa så kallade antocyaner.

Är det så att det här påverkar oxidativ stress kommer det att bli jätteintressant, säger docent Peter Stenvinkel.

Den normala förbränningen av syre i cellerna är förenad med sådan oxidativ stress som bryter ner kroppen och får den att åldras. Denna process i cellerna finns med som bakomliggande orsak till flertalet hjärt- och kärlsjukdomar.
Rökning, solning, stress och dålig kost är faktorer som påskyndar nedbrytningen. Så kallade antioxidanter som finns i frukt och grönsaker tros ha motsatt effekt.

För njursjuka dialyspatienter kan den oxidativa stressen vara direkt livsavgörande. Det inre åldrandet går mycket snabbt och det är inte ovanligt att en 30-årig dialyspatient har blodkärl som motsvarar en 80-årings. Risken att de ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar är stor.

– Därför är vi intresserade av inflammationer och oxidativ stress, det som vi kallar icke-traditionella riskfaktorer, säger Peter Stenvinkel.

I den studie som nu ska påbörjas kommer patienterna att behandlas med ett läkemedel innehållande antocyaner från blåbär och svarta vinbär. Förhoppningen är att man med hjälp av dessa ska kunna bromsa nedbrytningen i celler och vävnader.

Resultaten från studien väntas vara klara någon gång mot slutet av året.Källa: Sydsvenskan.se

Till Butiken