Rönnbär

är en art i familj rosväxter. Frukten kallas rönnbär. Det är ett buskliknande träd, vanligtvis ganska litet, men kan bli 15 m högt. De mörkgröna bladen sitter i 6-8 par på små kvistar och är vasst sågtande. Höstfärgen är ofta intensivt röd. Små vita blommor sitter i klasar och har en tung kvalmig doft. Det finns många olika sorter.

Arten hör hemma i Europas och Asiens skogar, i hagar och på stränder och är allmän i hela Sverige. Rönnen är mytomspunnen, bl.a. var det guden Tors speciella träd. Den har förknippats med blixtnedslag, antingen som skydd, eller att den drar till sig blixten. Rikligt med rönnbär bådar en kall, snörik vinter sägs det.

Frukten, en skenfrukt, är vackert gulröd och mycket syrlig och rik på vitamin C. Den äts inte naturell utan användas till bl.a. marmelad och gelé. På 1700-talet gjordes brännvin av jästa rönnbär.

Plockas sent och frostbitna. Har man tillgång till frys kan de plockas när de är mogna, men då måste man frysa dem innan tillagning.
Källa: menyse.com
Rönnbären innehåller mycket C-vitaminer och sägs även vara bra vid reumatism. Bären innehåller äver karotin, tannin och järn. Smaken är besk, men väntar man till den första frosten så utvecklas en lite sötare smak. Bären kan användas till saft, sylt och särskilt gelé.