Jordgubbar – ett riktigt hälsobär

Jordgubbar är en av sommarens absoluta höjdpunkter. Att dom dessutom är ett hälsobär är en bonus. Njut dem naturella och välj ekologiska för både hälsa och miljö.

Jordgubbar är rika på antioxidanter som stärker kroppens försvar mot åldrande och sjukdomar. Bland annat innehåller de flavonoider, som ger jordgubbar deras röda färg, C-vitamin, ellagsyra, järn, fibrer och folsyra.

Hållbarhet och förvaring

Svenska jordgubbar finns under hela sommaren. Dom är känsliga för tryck och värme och har kort hållbarhet. Köp lite i taget och njut dom färska.

Jordgubbar ska helst ätas samma dag som dom köps. Annars bör dom förvaras i kylskåp med plast över sig. Plocka fram dom i rumstemperatur en timme innan de ska ätas.

Låt blad och stjälk sitta kvar när du sköljer jordgubbarna, annars blir dom lätt vattniga i smaken. Om dom ska ätas naturella så är stjälken dessutom jättebra att hålla i.

Välj ekologiska jordgubbar om du kan

Tyvärr besprutas jordgubbar rätt mycket även i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen får en jordgubbsplanta i snitt 6,4 doser bekämpningsmedel per hektar och säsong.

– På jordgubbar och även annan frukt och grönt används bekämpningsmedel i större utsträckning än i andra delar av jordbruket, därför är det extra viktigt att leta efter ekologiska alternativ, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Att odla egna jordgubbar är också ett alternativ för att få dom giftfria. Odla i kruka på balkongen eller plantera ett tiotal i din trädgård. Det är en riktig lyx att kunna plocka sina egna jordgubbar.

Jordgubbstips

# Jordgubbsblad kan torkas och användas till te.

# Ett riktigt hälsogodis får du om du smälter mörk choklad och doppar jordgubbshalvor i chokladen.

# Gör din egen ansiktsmask: Mosa jordgubbar tillsammans med lite färskpressad citron. Dutta ut massan i ansiktet och låt sitta i cirka 10 minuter.

# Ta bort fläckar på tänderna genom att gnida en halverad jordgubbe mot tänderna. Skölj med vatten efteråt.
Källa: www.sund.nu

Till Butiken